Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Liberalerna i Lomma är politiskt omogna.”

Liberalerna bedriver kampanj på sociala medier istället för att hitta konstruktiva gemensamma förslag, skriver Per Bengtsson, minoritetsföreträdare (S) och kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lomma kommun.

Protester i Lomma.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Liberalerna i Lomma målar ut sig själva som partiet på barrikaderna när det gäller bostäder till nyanlända (Aktuella frågor 3/10). Men är det hela bilden?
Beslutet som låg på bordet var inte tillräckligt, så långt har Liberalerna rätt. Det innehöll skrivningar som kunde tolkas som att alla nyanlända som bott i kommunen skulle hänvisas till härbärge. Något härbärge finns inte i Lomma, varpå allt föreföll märkligt. Att några sådana intentioner fanns från politiskt håll betvivlar jag, men rätt är att frågan inte hanterats korrekt, och väldigt många människor i en utsatt situation har fått besked att man måste lämna sin bostad. Därför var det bra att beslutet återremitterades och förtydligas så att det blir en hantering där man tar social hänsyn och behandlar två års bostad som en utgångspunkt istället för ett tak.
Det som blir tydligt i frågan är Liberalernas politiska omognad. När frågan kom upp väljer Liberalerna, som är en del av den politiska majoriteten, att lämna det politiska spelfältet och istället bedriva kampanj på sociala medier. Är det ett konstruktivt sätt för ett etablerat parti som sitter vid makten att driva frågor?
Vad vi i Socialdemokraterna – i motsats till Liberalerna – gör är att ta reda på fakta i frågan. Vi vill det bästa för Lomma och för invånarna. Därefter tar den politiska biten vid. Istället för att gå till offentlig attack på Moderaterna hittar vi saker vi är överens om.
Inga barnfamiljer ska sättas på gatan utan bostad. Alla ärenden ska föregås av individuell bedömning, där man tar hänsyn till sociala aspekter. Alla ska få hjälp av kommunen att finna en egen bostad och kunna bli självförsörjande. Detta trots en svår bostadssituation i Lomma – även om kommunen är rik på annat än just bostäder.
Barnkonventionen ska självklart behandlas som lag redan idag. Och framför allt ska alla bli bemötta med respekt. Detta förslag innehåller alltså i huvudsak yrkanden från Socialdemokraterna, eftersom Liberalerna istället för att ta del i förhandlingar och diskussioner valde att driva politik på Facebook och i media.
Vid gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen (2/10) var Liberalerna dock med och avslog budgetyrkanden från Socialdemokraterna om 10 miljoner kronor till socialnämnden och 6 miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden.
Socialdemokraterna är inte överens med majoriteten i synen på bostadsbyggandet. Vi Socialdemokrater har ända sedan Lomma avvecklade sitt kommunala bostadsbolag, LFAB, kämpat för att man ska inrätta ett sådant igen. Det är vår övertygelse att ett kommunalt styrt bostadsbolag hade gjort frågan om bostäder för nyanlända enklare.
Liberalerna var däremot med i majoriteten som avvecklade LFAB. Men det talar L tyst om. Det förvånar mig mycket om Liberalerna i Lomma under resterande mandatperiod skulle välja en annan väg än Moderaternas.
Per Bengtsson, minoritetsföreträdare (S) och kommunstyrelsens andre vice ordförande i Lomma kommun.
Läs också ”Barnkonventionen måste ligga till grund för beslut som rör flyktingfamiljer.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen