Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mötesplatsen ”Salen” i Skromberga visas

På fredag kan du följa med på en guidad vandring i Skromberga på temat demokratins utveckling. Här ligger ”Salen”, lokalen som byggdes för möten när ortens arbetare började organisera sig.

Ann-Margret Wendt tog en gång initiativet till Skromberga akademi. På fredag guidar hon i Skromberga tillsammans med byggnadsantikvarien Helene Stalin Åkesson.Bild: Sven-Erik Svensson
Ann-Margret Wendt, som länge ägnat sig åt Skrombergas historia, guidar tillsammans med byggnadsantikvarien Helene Stalin Åkesson från regionmuseet i Kristianstad.
Guidningen är ett av arrangemangen i regionmuseets demokrativecka, som anordnas med anledning av 100-årsjubileet av riksdagsbeslutet att införa allmän och lika rösträtt.
I fokus på fredag är bland annat Salen från 1886 på Gruvgatan, där Skrombergas arbetare tog de första stegen mot att organisera sig.
– Företaget lät uppföra den för att de anställda skulle kunna ha sammankomster och fester. Däremot hade man inte tillåtelse att använda den för att bilda fackföreningar eller kooperativ. Det gjordes ändå, men undercover, säger Helene Stalin Åkesson.
Intresserade samlas på Gruvgatan i Skromberga klockan 13 fredag 4 oktober. Visningen är gratis.
Gå till toppen