Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: "Pytteleden byggs, men förtroende raseras."

Pyttebron.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det här är en historia om två städer, två folkomröstningar. Och om en – eller blir det två – svekdebatter?
För några dagar sedan fattade fullmäktige i Ängelholm beslutet att bygga den så kallade Pytteleden, med bilbro över Rönne å. Sju partier röstade för, bara S och V emot.
Många Ängelholmspolitiker hoppas nog att det ska bli slutpunkten för frågan som splittrat i decennier och att de väljare som känner sig svikna ska ha glömt det före nästa val. Men den lokala demokratin har redan tagit skada. Pytteleden byggs, men förtroende raseras.
Överenskommelser i slutna rum, misstankar om att vissa frågor stoppas undan i valdebatten och misskötta folkomröstningar. Inget av detta bygger politikerförtroende. Inte i Ängelholm och inte heller i grannstaden Helsingborg, som står inför en folkomröstning.
Inte många av Ängelholms politiker verkar vilja komma ihåg den där blåsiga söndagen i november 2011. Valdeltagandet i folkomröstningen var bara 34 procent, men 58 procent röstade nej till att bygga Pytteleden. I förra årets valrörelse lyftes frågan inte fram. Väljarna kunde knappast ana att flera av partierna snart skulle ändra åsikt.
Men i mitten på augusti bjöd kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) in till överläggningar på ett hotell i Tylösand och några dagar senare släpptes beskedet. Flera partier hade svängt och var nu för att bygga Pytteleden, en bilväg i Klippanvägens förlängning över ån och vidare genom det grönområde som många vill bevara.
Debatten i fullmäktige häromkvällen präglades av vissa politikers vilja att försöka förklara omsvängningen. Representanter för SD, Engelholmspartiet och MP talade om nya vindar och nya insikter och att ”folk får någon gång lita på att de som har full insyn och alla fakta kanske vet lite bättre”. Det talades också om att ”gnälla i media” och om hårda verbala påhopp på politiker.
Robin Holmberg (M) pratade om politikers ansvar:
”Politiken måste ta tag i frågan och lösa den. Det har man som medborgare rätt att kräva när man röstat på partier.”
Även arga kommuninvånare ska hålla en hyfsad ton när de kritiserar politiker. Det är viktigt för demokratin. Men det är också viktigt att väljarna kan lita på att det politikerna säger inför ett val stämmer hyfsat överens med vad de vill göra efter valet. Nya fakta kan komma fram som gör att ställningstaganden ändras. Men sådant borde inte ske bakom stängda dörrar. Att spara debatten till de sista timmarna innan klubban faller i fullmäktige räcker inte.
I Helsingborg har redan ett ”Ängelholmsmisstag” begåtts. I förra årets valrörelse hördes inget om planerna på att sälja Öresundskraft. De avslöjades först några månader efter valet. Det är en av orsakerna till stödet för en folkomröstning. Beslutet väntas i fullmäktige den 22 oktober och valdagen kan bli redan den 12 januari. Ett högt valdeltagande ligger i allas intresse. Det måste finnas tid att hålla debatter och sprida kunskap om alternativen att sälja eller inte sälja Öresundskraft.
En viktig sakfråga, men också en viktig fråga för den lokala demokratin. Precis som Pytteleden för Ängelholm.
Gå till toppen