Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt majoritet för bortforsling av förorenade massor i Åstorp

Frågan om saltupplaget på Norra Vallgatan i Åstorp är uppe för diskussion igen. Nu har kommunstyrelsen sagt sitt – och förslaget om bortforsling av föroreningarna har fortfarande majoritet. Men först i fullmäktige avgörs frågan.

Oppositionspartierna i Åstorp har länge lobbat för att det gamla saltupplaget på Norra Vallgatan, strax norr om väg 21, ska saneras och att förorenade massor forslas bort.
I tidigare politiska omgångar har dock styrets förslag om att täcka över de förorenade massorna med gummimatta och jord fått flest röster. Så blev även beslutet i kommunfullmäktige 2016.
Fullmäktiges beslut överklagades och när kommunstyrelsen skulle fatta beslut om finansieringen för åtgärden tog det stopp. Nu är diskussionen tillbaka till att handla om hur tomten ska hanteras.
I kommunstyrelsens arbetsutskott i september blev det nya tag och den numera politiske vilden Jan Hennicks fick gehör hos Åstorpsalliansen för sitt förslag om att forsla bort de förorenade massorna. Och så blev även resultatet när kommunstyrelsen röstade om saken, en votering där Sverigedemokraterna lade ner sina röster.
– SD har alltid varit för att det ska fraktas bort, men förslaget som kom nu innebär en transport som vi inte vet var det ska dumpas någonstans. Företagen som har tittat på detta kan inte hitta några direkta platser att frakta bort det till mer än i Norge, säger Anton Holmberg (SD).
Dessutom råder oenighet kring vad bortforsling av massorna skulle kosta. Gamla siffror talar om 15 miljoner kronor medan nyare siffror ligger på runt 50 miljoner kronor.
Inför nästa kommunfullmäktige vill SD ha mer på fötterna. Att de lägger ner rösterna i kommunfullmäktige ser Anton Holmberg som högst otroligt.
Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) hoppas att resultatet blir ett annat i kommunfullmäktige.
– Förslaget är inte heller finansierat vilket gör att vi inte kan ta det i fullmäktige. Det knäcker ju kommunens ekonomi, det kommer att kosta en 50 miljoner kronor det här, säger han.
Gå till toppen