Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi har Sveriges historia i vår hand”

Förr eller senare hittar man en riksdagsledamot i släkten. Det är då man behöver tillgång till Riksdagsbiblioteket. Lotta Åberg Brorsson vet hur man gör.

Lotta Åberg Brorsson är bibliotekarie vid Riksdagsbiblioteket.Bild: Roland Classon
Det är kanske okänt för de flesta. Men Riksdagsbiblioteket är en guldgruva för alla som vill veta mer om Sveriges historia och vem som fattat alla viktiga beslut.
Lotta Åberg Brorsson är bibliotekarie vid Riksdagsbiblioteket i Stockholm.
– Vi vill visa vad Riksdagsbiblioteket har i sina samlingar. Därför är vi med på till exempel Släktforskardagarna. För många är kanske det här helt nytt. Vi vill sprida kunskapen till alla. Vår uppgift är att känna till dokumenten och ge den hjälp som behövs. Jag har ett stort samhällsintresse och håller även i kurser, säger Lotta Åberg Brorsson.
Riksdagsbiblioteket finns på Storkyrkobrinken 7 i Gamla stan, nära Kungliga slottet.
– Totalt är vi drygt 30 anställda. Vi har en bred kompetens. Vi har Sveriges historia i vår hand, säger Lotta Åberg Brorsson, som jobbat på Riksdagsbiblioteket sedan 2013.
I Riksdagsbiblioteket finns riksdagsdokument, EU-dokument, FN-dokument och lagar, litteratur och mycket mer. Här kan man läsa eller låna böcker. Det går även att söka i olika databaser. Allt finns i en pampig byggnad, som från början skapades som ett bankhus.
– Det är en väldigt speciell känsla när man har passerat entrén, säger Lotta Åberg Brorsson.
Riksdagsbiblioteket finns på Storkyrkobrinken 7 i Gamla stan i Stockholm.Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Det är olika grupper som använder sig av riksdagstrycket och riksdagsdokument, antingen på plats i de vackra lokalerna eller på annat sätt.
– Vi har studerande, forskare och intresserad allmänhet. Men man måste inte komma till oss rent fysiskt för att nå riksdagstrycket. Det är en demokratisk fråga att det ska vara tillgängligt även för dem som inte kan komma till Stockholm. Vi guidar gärna per telefon eller mejl.
Många släktforskare använder sig av Riksdagsbiblioteket.
– När jag började i det här jobbet insåg jag inte att vi även hade den målgruppen. Jag hade inte tänkt på att vi är en källa för släktforskning, men det är en rolig arena att vara på, säger Lotta Åberg Brorsson när vi träffas under Släktforskardagarna i Borås.
Numera sker släktjakten även via denna unika kunskapsbank.
– Det vanligaste är att söka efter personer som varit riksdagsledamöter. Visst finns det stora möjligheter att hitta sina släktingar i Riksdagsbiblioteket, säger Lotta Åberg Brorsson.
Riksdagsförvaltningen har digitaliserat riksdagstryck för perioden 1521–1970. Materialet finns tillgängligt på riksdagens webbplats och på Kungliga bibliotekets webbplats.
Här går det att hitta vad som beslutats i riksdagen.Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
Det är fritt tillgängligt att söka i och att ladda ner.
– Vi har ett bra samarbete med Kungliga biblioteket. Ståndsriksdagen 1521–1866 finns på KB:s webbplats.
Tvåkammarriksdagen, som fanns under åren 1867–1970, finns tillgängligt och sökbart på riksdagens webbplats och på Kungliga bibliotekets webbplats.
– Det är fantastiskt att materialet finns tillgängligt på det här sättet. Det är 450 års historia med riksdagsdokument, säger Lotta Åberg Brorsson,
Riksdagsbiblioteket vänder sig främst inåt med att förse riksdagen med beslutsunderlag.
– Men biblioteket är öppet för alla. Vem som helst kan använda oss. Här finns även historiskt intressant material, till exempel hur man har debatterat olika frågor. Allt finns dokumenterat, säger Lotta Åberg Brorsson.
Fakta

Riksdagsbiblioteket

Riksdagsbiblioteket är ett av få parlamentsbibliotek i världen som är öppet för allmänheten. Det är ett specialbibliotek inom samhällsvetenskap och juridik. Riksdagsbibliotekets främsta uppgift är att förse riksdagen med goda beslutsunderlag och samlingarna byggs upp för att passa riksdagens behov.

De flesta av bibliotekets böcker går att låna hem.

Riksdagsförvaltningen har digitaliserat riksdagstryck för åren 1521–1970.

Materialet finns tillgängligt på riksdagens webbplats och Kungliga bibliotekets webbplats.

Riksdagstryck från 1867 och framåt finns tillgängligt och sökbart på riksdagens webbplats.

Riksdagsbiblioteket finns på Storkyrkobrinken 7 i Gamla stan, Stockholm. Biblioteket har öppet alla vardagar.

Riksdagsbiblioteket

Sveriges Riksdag

Riksdagstryck

Gå till toppen