Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äpplets dag lockade trots dålig skörd i år

Frukt, kaffe och äppelkaka gick åt som smör i solsken på Äpplets dag i Båstad. Men en betydligt mindre mängd äpplen än vanligt lämnades in till pressning.

Stefan Grönander, Madeleine Grönqvist och Madeleine Grönander handlar äpplen av Peter Peterson. Madeleine Grönander studerar fruktvågen av äldre modell. Vid tvåtiden hade det mesta av frukten hunnit ta slut.Bild: Birgitta Johansson
Madeleine Grönqvist som kommit till Bokhandlargården i sällskap med Stefan Grönander och Matilda Grönander får fatt i några av de sista äpplena och får dem vägda på en gammaldags trävåg.
– Det är inget bra äppleår i år. Det var rätt mycket frostskador i våras, säger Peter Peterson.
Han har mest sålt Ingrid Marie, Cox orange och Aroma till besökarna under dagen.
Så här strax efter klockan två med en dryg halvtimma kvar till stängning är nästan all frukt slutsåld. Många har velat köpa äpplen och i kaféet har det varit en strykande åtgång på kaffe och äppelkaka. Däremot har det inte varit samma rusning till pressningen, för att få must gjord av medhavd frukt.
– I år är det så lite frukt i trädgårdarna så folk har inte så mycket med sig, säger Gert-Håkan Eriksson, ordförande i Föreningen gamla Båstad som arrangerar Äpplets dag.
Möjligheten att lämna in äpplen och få dem pressade till must hör till Äpplets dag. På grund av årets sämre äppelskörd hade besökarna inte med sig så mycket denna gång.Bild: Birgitta Johansson
Nyponen har också fått sin plats på Äpplets dag. I en hörna visar Ingela Bernhard upp syltade nypon och nyponfond. Produkter som framställts av nypon från vresrosen, på latin rosa rugosa, som är vanlig i strandmiljöer.
– Den kallas för invasiv växt. De vill inte gärna ha den i kommunen och vill sätta stopp för den, säger Ingela Bernhold.
Nyponplockandet och syltandet har varit ett gemensamt projekt tillsammans med systern Rigel.
– Jag har plockat nypon i över tio år och plockar mest vid piren här i Båstad.
Ingela Bernhold syltar nypon. Hon plockar nyponen från vresrosor.Bild: Birgitta Johansson
Idyllisk entré till Bokhandlargården i Båstad.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen