Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskolan gjorde sin egen hitlåt

Äventyrsförskolans personal tillbringade en eftermiddag i Häljarps musikfabrik.
– Vem vill inte ha en hit med sitt företag, säger Ida Olsson på Äventyrsförskolan.

Artisten Johan Östberg är med och styr upp Äventyrsförskolans låtskrivande på Woodhouse Productions.Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Östberg har ett förslag till modifiering av refrängen: han och Äventyrsförskolans Annika Ledin sjunger ”ute är det nya inne” i bakgrunden till refrängen, som de andra sjunger.
– Det blir kanske lite smörigt, säger Johan Östberg.
Personalen i refränggruppen har inget emot hans tillägg.
– Det är de själva som gör melodin. Och sedan kan jag presentera mina idéer, säger Johan Östberg.
Han är Landskronaboende artist, och leder den här workshopen i låtskrivande på Woodhouse Productions i Häljarp utanför Landskrona.
Den färdiga låten ska dels användas bland barnen och personalen för sammanhållningens skull, dels marknadsföra förskolan.
– Vem vill inte ha en hit med sitt företag, säger Ida Olsson, biträdande rektor på Äventyrsförskolan.
– Barnen kommer tycka att det är riktigt kul, säger Isabel Persson.
De är båda i gruppen som skriver verserna. När vi träffar dem fanns det inga färdiga strofer, utan tankekartor med värdeord som ”äventyr” och ”samarbete”.
– Jag gillar "olika är bra", säger Therese Wasberger, också i versgruppen.
Samtidigt jobbar en tredje grupp med mellanspelet. För de flesta i förskolepersonalen är låtskrivande något helt nytt.
– Vi funderar på att ta hit barnen också, men det får vi se. Det är kul att göra det här professionellt, säger Åsa Olsson, rektor.
Dagen avslutades med att förskolepersonalen sjöng in den färdiga låten, som nu ska produceras och så småningom släppas på strömningstjänsten Spotify.
I studion jobbar Therese Wasberger, Isabel Persson, Ida Olsson, Emma Nilsson Christiansen och Zanna Memedov med verserna.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var i fjol som Woodhouse productions startade ”Skriv en hit”, men då som stora företagsevenemang med show. Äventyrsförskolan är de första som köper den småskaliga varianten, där personalen besöker företagets lokaler och studio i Häljarp.
– Vi kommer främst att marknadsföra oss mot skolor, säger Thomas Sassersson, vd för Woodhouse Productions.
Det kan också bli fråga om öppet hus och temadagar för skolor. Därmed har det blivit ännu ett ben att stå på för företaget, utöver intäkterna från de sånger man skriver.
– Musikbranschen är helt annorlunda idag. Det är inte de pengar i den som många tror, säger Thomas Sassersson.
Det startade 2012 med renodlat låtskrivande hemma hos Thomas Sassersson och Henric Pieroff, grannar i Häljarp. 2016 flyttade de in i egna lokaler på gångavstånd hem, ovanvåningen till golfbanans restaurang.
– Jag själv varken sjunger eller spelar, men jag har lyssnaröra. Henric är däremot en übertalang.
Henric Pieroff är främst producent och låtskrivare.
”Musikbranschen är helt annorlunda idag. Det är inte de pengar i den som många tror”, säger Thomas Sassersson, vd för Woodhouse Productions.Bild: Sven-Erik Svensson
2018 års melodifestival var ett genombrott för företaget, som låg bakom låten ”Who I Am”. Den sjöngs av Rebecka Karlsson och gick vidare till musiktävlingens Andra chansen.
– Det innebar något helt nytt för oss. Skivbolag och artister började höra av sig, säger Thomas Sassersson.
Han håller nu tummarna för att något av de tolv bidrag Woodhouse Productions skickat in får tävla i 2020 års melodifestival.
Senare i oktober håller företaget i ett låtskrivarläger med en mindre grupp låtskrivare och artister.
Bland deltagarna finns Michael Rice, som sjöng Storbritanniens bidrag till årets Eurovision Song Contest, och tidigare melodifestivaldeltagaren Ellen Benediktsson.
Läs också Möt duon som siktar på framgång i Eurovision
Läs också "Med Madonna är det en annan sak"
Johan Östberg hjälper Mia Åhfeldt, Annika Ledin, Antigona Bibaj och rektor Åsa Olsson att göra en slagkraftig refräng till Äventyrsförskolans låt.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen