Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Satsa på den skånska sjukvården istället för på dyr ekologisk mat.”

Eftersom ekologiska livsmedel i många fall är dubbelt så dyra som konventionella kan vi i Region Skåne spara miljontals kronor på att handla när- eller svenskproducerat istället för ekologiskt, svarar tre regionråd för Sverigedemokraterna.

Ekologisk mjölk är 55 procent dyrare än konventionellt producerad mjölk, skriver tre regionråd för Sverigedemokraterna i Region Skåne.Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Nej, Linda Birkedal från Naturskyddsföreningen, Sverigedemokraterna har inte glömt den tidigare förda politiken gällande ekologisk mat (Aktuella frågor 27/9). Som politiker måste vi dock bevaka vår omvärld och ta till oss, analysera och värdera kunskap och fakta.
I Sverige importerar vi en stor del av maten vi äter. Som konsument i dagligvaruhandeln är det ofta svårt att veta vad som är svenskproducerat och vad som är importerat. Det finns ingen enhetlig definition av vad som är svenskt. I SCB:s statistik blir till exempel en vara svensk om det sista beredningssteget har skett i Sverige.
I december 2017 gjorde Demoskop en konsumentundersökning på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Slutprodukten av undersökningen visade att 85 procent av svenskarna tycker det är viktigt att deras mat och dryck är svensk. Om svensken tvingas välja mellan ett importerat ekologiskt livsmedel och svenskt konventionellt väljer 72 procent det konventionellt producerade livsmedlet.
Vad gäller skillnader i klimatutsläpp och annan klimatpåverkan mellan ekologiskt och konventionell odling går forskningen i många fall isär rejält.
Enligt en studie som presenterades i tidskriften Nature 2018 kan en ökad markanvändning i ekologisk odling leda till högre klimatpåverkan. Anledningen till att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionell är att skördarna per hektar är mycket lägre i ekologisk matproduktion, främst eftersom konstgödsel inte tillåts i ekologisk odling. För samma mängd mat krävs därför mycket större markareal om den är producerad ekologiskt. Enligt studien har ekologiska ärtor odlade i Sverige ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade. För svenskt ekologiskt vete var skillnaden nära 70 procent.
Inte bara den tvetydiga klimatforskningen kring ekologiskt odlad mat har gjort att Sverigedemokraterna förtydligat sin inriktning i frågan utan även den stora prisskillnaden. 
Några exempel på livsmedel och prisskillnader: ekologisk mjölk är 55 procent dyrare; ekologiska ägg 83 procent dyrare; ekologiskt höstvete 122 procent dyrare och ekologisk raps är 120 procent dyrare. Prisskillnaden har också ökat under de senaste tio åren, trots att den ekologiska produktionen är större idag.
Då ekologiskt odlade livsmedel i många fall är dubbelt så dyra än konventionellt odlade kan vi i Region Skåne spara miljoner på att handla närproducerat/svenskproducerat istället för ekologiskt.
Vi har ett tufft ekonomiskt läge i Region Skåne och med allt längre vårdköer, överbelagda avdelningar och underbemannad personal anser vi Sverigedemokrater att istället för att betala ockerpriser för ekologisk mat – som enligt forskningen inte är så bra för klimatet som Linda Birkedal påstår – ska dessa pengar satsas på den skånska sjukvården.
Vi vill ha en förändrad kostpolicy i Region Skåne och därmed kunna använda ytterligare 20 miljoner kronor till vården. Dessa pengar skulle räcka till cirka 600 okomplicerade förlossningar, omkring 190 höftledsbyten och möjligheten att återöppna minst 20 av Region Skånes över 300 stängda vårdplatser.
Så länge patienter dör i vårdköer och det svåra ekonomiska läget är ett faktum kommer vi inte att prioritera ekologisk mat framför en bättre sjukvård.
Johan Wifralius, regionråd (SD) i Region Skåne.
Marlen Ottesen, regionråd (SD) i Region Skåne.
Niclas Nilsson, regionråd (SD) i Region Skåne.
Gå till toppen