Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vegankämpen som älskar att uppträda

Allra helst skulle Henrik Scheutz nog ha velat bli skådespelare men livet ville något annat och han blev guide istället. – Det är ju ändå som att stå på scenen så jag gillar det, säger den nyblivne 50-åringen.

Teater och opera tillhör det som Henrik Scheutz gillar mest och han var även med som scenstatist i en Wagneropera på Malmöoperan.Bild: Ulf Sundberg
Att möta Henrik Scheutz känns på något sätt som att förflyttas tillbaka till trettio- eller fyrtiotalet. Han är väldigt verserad och korrekt i sitt språk som påminner om hur det talades i filmer från epoken.
– Det är ju en tid jag älskar och gärna hade levt i, förklarar han.
Speciellt den tidens film- och teaterkändisar är något han är intresserad av och gärna studerar.
– Jag brukar åka runt till olika kyrkogårdar och titta på gravstenar. Det är synd att så många skådespelare blir bortglömda så jag försöker se till att de inte blir det genom att se till gravarna.
En skådespelare han har ett särskilt gott öga till är Greta Garbo och har följaktligen besökt hennes grav på Skogskyrkogården i Stockholm flera gånger.
– Och jag har även varit i hennes New York-lägenhet. Det var i samband med att den skulle säljas som jag fick kontakt med en mäklare som fick kontakt med Garbos brorsdotterdotter som i sin tur släppte in mig en stund. Det fanns bara några möbler och tavlor kvar men det var stort ändå, säger han och får något drömskt i blicken.
Numera är Henrik mest känd som Stockholmsguide där han i huvudsak guidar besökande kryssningspassagerare runt i Stockholm även om han själv mest verkar gilla de stadsvandringar han även håller.
Sedan han i slutet av 80-talet lämnat födelsestaden Stockholm för Skåne och Malmö blev han för cirka femton år sedan känd som vegankämpe och lokal ordförande för organisationen Djurens rätt. Numera har han dock tonat ner aktivismen.
– Men jag är fortfarande vegan. Det blev jag 1992 sedan jag börjat med att bli vegetarian 1986. Jag deltar fortfarande i demonstrationer men det räcker så.
Istället har intresset flyttas till stadsbyggnadsfrågor och då särskilt det han kallar rivningsraseriet i många städer.
– Det finns vissa gator i Stockholm jag inte kan passera ens, sedan de rivit de gamla fina husen som biografen Astoria. Där står nu ett fult kontorshus istället och det är så hemskt att se på att jag inte vill se det över huvud taget, säger han med emfas.
Istället slår han hellre sina lovar runt Dramaten som han ofta besöker.
– Jag försöker se varje föreställning och ibland känns det som om jag är en del av teatern. Som ung ville jag bli skådespelare men sökte aldrig till scenskolan. Det ångrar jag idag men mitt arbete som guide är lite av samma sak och jag trivs med det. Dessutom arbetar jag som statist och har även varit med i flera filmer av bland andra Jan Troell och även Bo Widerbergs sista film Lust och fägring stor.
Ofta har han fått spela soldat men någon gång har det även blivit några repliker, dock inte mot en annan av hans idoler Edvard Persson som är borta sedan länge.
– Han är en av mina allra största idoler tillsammans med Laurel and Hardy och jag tycker det är konstigt att han inte står staty i Malmö, säger han och glider över på stadsbyggnadsfrågorna efter att först ha berättat om sitt stora intresse för autografer där han har många av de storas.
– Jag lever ju gärna i dåtiden och blir stressad och deprimerad av det moderna samhället.

Henrik Scheutz

Gör: Guide, skådespelare med mera.
Bor: I Blackeberg i Stockholm.
Familj: Föräldrar.
Aktuell: Fyllde 50 år den 27 september.
Gå till toppen