Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De springer 6,7 km en gång i timmen – varv efter varv efter varv...

På lördagen var det dags för löpartävlingen Backyard Ultra i Kvidinge. Vinnaren i herrklassen Niklas Yjord sprang den 6,7 kilometer långa banan sexton gånger och var ensam kvar i tävlingen efter 11 timmar och 30 minuter.

Knappt 20 löpare gav sig ut på det tionde varvet klockan 17.Bild: Ola Olofsson
Konceptet Backyard Ultra kommer från USA och är en stor sak inom ultralöpning. Tävlingsformen har dykt upp i Sverige under de senaste åren och på lördagsmorgonen var det premiär för Kvidinge när den nybildade klubben Gråmanstorp Runners arrangerade ett lopp. 23 kvinnor och 40 män kom till start.
– Vi har själva tänkt ställa upp i ett Backyard Ultra-lopp, men det har aldrig passat så nu tänkte vi att vi skulle fixa det själva istället, säger Erika Ingelström ordförande i Gråmanstorp Runners.
Vinnaren i herrklassen Niklas Yjord (till vänster), och trean Fredrik Persson med glatt humör på väg ut på ett nytt varv efter nio timmars tävling.Bild: Ola Olofsson
Tävlingen går ut på att deltagarna ska springa en sträcka på 6,7 kilometer en gång i timmen. Varje timme går starten för en ny runda och alla som har kommit i mål innan nästa start får fortsätta springa. Det gäller alltså inte att springa så fort som möjligt utan att klara så många varv som möjligt.
– Tävlingen avslutas när det bara är en löpare kvar. Vi satte en maxtid på 24 timmar den här gången, men vinnaren Niklas Yjord var ensam kvar vid 23.30-tiden på lördagskvällen.
HD skrev redan i somras om Niklas Yjord (se länk nedan) när han var ute och promenerade i 75 timmar i sträck och slutade tvåa i tävlingen Fotrally som går runt Mälaren.
Dags för ett nytt varv på lördagseftermiddagen.Bild: Ola Olofsson
Erika Ingelström var själv en av deltagarna i lördagens lopp och hon hade satt upp ett mål som slogs med drygt en mil.
– Jag hade bestämt mig för att springa tio varv, men sedan var det svårt att bryta när man väl var i gång. När jag gick i mål efter det elfte varvet tänkte jag att nu får det räcka, men sedan tog jag ändå ett tolfte varv.
Information innan första start på lördagsmorgonen.Bild: Pär G Bengtsson
Hon slutade på tredje plats i damklassen och menar att tävlingsformen är mer social än andra lopp.
– Det är mer gemenskap och det är inte hastigheten och tempot som är det viktiga utan man kan peppa varandra.
Mer om loppet på Gråmanstorp Runners sajt.
Läs också Efter 75 timmars promenad: ”Det blir nog ett dygns sömn”
Fakta

Resultat Backyard Ultra i Kvidinge 2019

Damklassen

1:a Malin Olsson - 13 varv

2:a Kristina Nyström - 12 varv

3:a Erika Ingelström - 12 varv

Herklassen

1:a Niklas Yjord - 16 varv

2:a Joakim Nymberg - 15 varv

3:a Fredrik Persson - bröt på det 15:e varvet

Ett bra tips är att byta skor med jämna mellanrum.Bild: Ola Olofsson
Högläge för fötterna under en paus.Bild: Ola Olofsson
Gå till toppen