Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Forskare i rekordfart som vill förstå mikrokosmos

Först tog han sin examen i rekordfart. Nu har han fått en forskningstjänst i Bern, Schweiz. Det är här Nils Hermansson Truedsson vill hitta sin egen profil.

Nils Hermansson Truedsson, 27, som är uppväxt i Helsingborg, har disputerat i teoretisk partikelfysik och börjat sin forskningstjänst på universitetet i Bern, Schweiz.Bild: Britt-Mari Olsson
Han har just försvarat sin doktorsavhandling i teoretisk partikelfysik, ett ämne som nog är obegripligt för de flesta. Men för Nils Hermansson Truedsson är allt så självklart.
– Fysik och matematik har alltid varit mina stora intressen, säger han.
Nils Hermansson Truedsson är född och uppväxt i Helsingborg. De senaste åtta åren har han studerat vid Lunds universitet och när han tog sin doktorsexamen gjorde han det ett år i förtid.
– Jag höll på med avhandlingen i tre år. Det var disputation i Lund den 20 september. Opponenten var från Barcelona och det var fullsatt i lokalen. Jag var något nervös, det tog två och en halv timme och det var många frågor – men det gick bra, berättar Nils.
Han skriver i inledningen under rubriken "Populärvetenskaplig sammanfattning" bland annat: "Att studera fysik är ett sätt att försöka förklara och förstå universum. Inom partikelfysik undersöks mikrokosmos, det vill säga universum på minsta möjliga längdskalor, och de partiklar som finns där."
Han förklarar:
– Det handlar om grundforskning som bidrar till bättre förståelse för naturen.
Nils Hermansson Truedsson är generös och berömmer sina lärare och föräldrar:
– De uppmuntrade mig i grundskolan, på gymnasiet och under universitetstiden. Det har betytt mycket för mig. Intresset för partikelfysik har kommit stegvis. Jag har alltid varit intresserad av matematiska beräkningar och fysikaliska problem. Men jag har förstås läst andra ämnen också, bland annat pedagogik, säger Nils.
Han har redan flyttat till Bern. Där har han fått sin första forskningstjänst på universitetet.
– Jag ska vara där i två eller tre år och samarbeta med forskarna som finns där. Men det blir även samarbete på distans med forskare i Lund och Edinburgh. Forskningen sker på engelska, men jag ska även försöka att lära mig mer tyska.
Nils Hermansson Truedsson var i Bern i maj och träffade då sina blivande kollegor:
– Det är en fin stad med en medeltida stadskärna. Jag har fått en bra lägenhet, har promenadavstånd till jobbet och nu kan jag bara hoppas på det bästa, säger Nils.
Han vet vad han har för uppdrag i Bern:
– Jag ska tillsammans med mina kollegor göra komplicerade beräkningar för att testa den i dag bästa teoretiska modellen för mikrokosmos, den så kallade standardmodellen.
Det partikelfysiklaboratorium som är mest känt i Schweiz är Cern, beläget i Genèves förorter. Men det är inte det han satsar på just nu. Blickarna riktas mot USA. De beräkningar som Nils Hermansson Truedsson och hans medarbetare hittills gjort är viktiga för experiment vid Fermilab, som ligger väster om Chicago, USA.
– Fermilab ska få nya resultat under det kommande året. De ska sedan jämföras med de beräkningar som görs världen över för att testa standardmodellen. Men visst – det är inte omöjligt att det även blir beräkningar relevanta för forskningen på Cern under min tid som forskare i Bern.
– Målet är också att hitta det jag vill arbeta med och fördjupa mig i efter min forskningstjänst. Det är väldigt hård konkurrens. Därför vill jag bli självständig och utveckla min egen profil. Jag vill inte vara en i mängden, så jag håller alla dörrar öppna. Jag ska göra vad jag kan i Schweiz för att få fram intressanta resultat, säger Nils.
Fakta

Nils Hermansson Truedsson

Bor: I Bern, Schweiz, tidigare i Lund och Helsingborg.

Aktuell: Har just disputerat i teoretisk partikelfysik vid Lunds universitet (naturvetenskapliga fakulteten) med titeln "Higher Order Calculations for Low Energy Precision Physics" (176 sidor). Har forskningstjänst i Bern, Schweiz.

Utbildning: Gick på gymnasiet Tycho Braheskolan i Helsingborg, därefter Lunds universitet (2011–2019).

Intressen, förutom forskningen: Läsa böcker. Träffa vänner och familj.

Favoritförfattare: Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972), som han citerar i avhandlingen i ett utdrag ur novellen Arkeologi i samlingen "Vänner emellan", 1955.

Gå till toppen