Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kryssningsfartygen drar vidare till värmen – men tre båtar syns i veckan

Kryssningssäsongen i Sundet sjunger på sista versen och i veckan är det bara Balmoral, Aidamar och Norwegian Getaway som är synliga mellan Helsingborg och Helsingör.

Norwegian Getaway i Sundet 9 augusti i år.Bild: Göran Stenberg
Norwegian Cruise Lines Norwegian Getaway passerar på fredag för näst sista gången, och den 20 oktober stävar kryssningsfartyget mot Karibien.
Det lär dröja innan hon syns på våra breddgrader. Sommarsäsongerna 2020 och 2021 ska fartyget tillbringa i Medelhavet med Civitavecchia (Rom) som hemmahamn.
Jättefartyget passerar som vanligt Kronborg tidigt, 03.30, på söndagsmorgonen och går norrut samma kväll runt 18.30.
Getaway Theatre.Bild: Norwegian Cruise Line
Spa Termal på däck 15.Bild: Norwegian Cruise Line
Norwegian Getaway byggdes på Meyer Werft i tyska Papenburg och döptes den sjunde februari 2014 i Miami. Gudmoder var Miami Dolphins cheerleaders.
Norwegian Getaways avskedskryssning ”19-Day Transatlantic from Copenhagen – Fly & Cruise” startar i Köpenhamn och man besöker i tur och ordning Rotterdam, Southampton (London), Le Havre (Paris), Portland (Storbritannien), Cork (Irland), så några dagar till sjöss och sedan Ponta Delgada (Azorerna), fyra dagar till sjöss, Royal Naval Dockyard på Bermuda, sjödag, Great Stirrup Cay på Bahamas, Miami, och så ännu en dag till sjöss innan man avslutar i New Orleans.
Katalogpriserna per person i dubbelhytt/svit ligger på mellan 10 000 och 94 000 kronor.
New Orleans blir vinterns hemmahamn varifrån man gör veckokryssningar på västra Karibien.
Studio, ett hyttalternativ för de som kryssar ensamma, drygt 9 kvadratmeter.Bild: Norwegian Cruise Line
The Owne´s suite, vardagsrummet. Total yta 87 kvadratmeter, samt balkong om 19 kvadrat.Bild: Norwegian Cruise Line
Haven spa suite.Bild: Norwegian Cruise Line
Norwegian Cruise Line har 17 fartyg i sin flotta. Det senaste nybygget, Norwegian Encore, ska döpas i Miami den 21 november av Kelly Clarkson.
Kryssningsindustrins branschorganisation, CLIA, dit 95 procent av den globala kryssningskapaciteten är knutna, har en miljöpolicy där utsläpp av koldioxid ska minska med 40 procent före år 2030.
Norwegian Cruise Lines uppfyller alla internationella, nationella, statliga och lokala hamnbestämmelser, inklusive de som fastställts av MARPOL, US Coast Guard (USCG) och US Environmental Protection Agency (EPA).
Det innebär bland annat egna vattenreningsverk, avgasrening (Scrubbers som eliminerar 90 procent av svaveloxiden), återvinning av matrester och sopsortering ombord på fartygen.
Norwegian Getaway är ett av två fartyg i Breakaway Class (18 däck) och precis som alla andra fartyg i rederiets flotta är det Tillberg Design i Höganäs som svarat för den större delen av utformning och inredning av skeppet.
Fartygets atrium som spänner över däck 6 till 8.Bild: Norwegian Cruise Line
Huvudrestaurangen The Tropicana room.Bild: Norwegian Cruise Line
Det finns plats för 3 963 passagerare och besättningen är 1 646 personer. Fartyget är på 145 655 brutto och 326 meter långt. 39,7 meter brett och har ett djupgående på 8,8 meter. Kryssningsfarten är 21,5 knop.
Nästa sommar ska Norwegian Escape (Breakaway Plus Class med 20 däck) ta Getaways plats i Köpenhamn och på Östersjökryssningarna. Vintern 2020 flyttas Escape till Port Canaveral i Florida.
Detta är säsongens sista avsnitt av "På kryss", men vi återkommer med en julkryssningsspecial i slutet av oktober.
Äventyrsbana som slutar med att den som vågar "går på plankan" utöver fartygssidan – det är mer än 50 meter till vattenytan.Bild: Norwegian Cruise Line
Bild: Norwegian Cruise Line
Spice H2O poolområde på däck 16 är endast för vuxna. Här finns utomhusbio, vattenfall, bubbelpooler samt Breezeway pool b and grill. På kvällarna omvandlas däcket till nattdisko.Bild: Norwegian Cruise Line
Teppanyaki, japansk Hibachi restaurang.Bild: Norwegian Cruise Line
Ocean Blue restaurang med fisk och skaldjur som specialitet på däck 8.Bild: Norwegian Cruise Line
Pooldäck nattetid.Bild: Norwegian Cruise Line
The Haven Courtyard på däck 15.Bild: Norwegian Cruise Line
The Haven Restaurant på däck 15.Bild: Norwegian Cruise Line

På kryss i Sundet 8 – 25 oktober

Tidsangivelserna är cirkatider då fartygen beräknas vara i höjd med Helsingborg. Listan är inte komplett och ändringar kan förekomma.

Sydgående

8 oktober

07.30 Balmoral, 43 537 brutto, 218 meter, 1 350 passagerare.

11 oktober

03.30 Norwegian Getaway, 145 655 brutto, 326 meter, 3 963 passagerare.

20 oktober

03.30 Norwegian Getaway

Nordgående

10 oktober

20.30 AIDAmar, 71 304 brutto, 253 meter, 2 194 passagerare.

11 oktober

18.30 Norwegian Getaway

20 oktober

18.30 Norwegian Getaway

25 oktober

21.00 AIDAaura, 42 289 brutto, 203 meter, 1 300 passagerare.

Gå till toppen