Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fastighetsbranschen krossar glastaket

Fastighetsbolagen är den första jämställda branschen, visar stiftelsen Allbrights genomgång av kvinnor på ledande poster i börsbolagen.

Allbrights vd Amanda Lundeteg ser ljuspunkter. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
– Det är en rätt glädjande rapport, det finns många ljuspunkter, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.
Även industrin har jämställdhetsmässigt vaknat till liv efter att ha legat still i många år. Också traditionellt väldigt manliga gruvindustrin har fått några kvinnliga vd:ar. Men det kommer ändå med den här farten att dröja till 2054 innan börsens industribolag är jämställda i toppen, enligt Lundeteg.
Allbright har som syfte att jobba för jämställdhet i näringslivet. Deras återkommande rapporter visar nu för första gången att en bransch har blivit helt jämställd. Börsens fastighetsbolag har därmed krossat glastaket, som Amanda Lundeteg uttrycker det, med i snitt över 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna, enligt Allbrights definition på jämställdhet. Och det har gått relativt fort, 2012 vara andelen nere på 18 procent. Tvåa och trea i branschligan kommer konsument- respektive och hälsobolag.
Fastighetsbranschen delar också första platsen vad gäller jämställda styrelser, men når där inte riktigt ända fram. Överlag har den tidigare utvecklingen med stadigt högre andel kvinnor i styrelserummen stannat av.
– Kvoteringsfrågan har försvunnit från dagordningen, konstaterar Amanda Lundeteg.
Men åter till de operativa ledningarna. Var fjärde vd i fastighetsbolagen är en kvinna, jämfört med en av tio för börsbolagen i allmänhet. Det är framför allt de större fastighetsbolagen som är mest jämställda.
Även antalet helt jämställda bolag generellt har ökat i antal, från 47 bolag på fjolårets lista, till 64. Även Allbrights röda lista, med inga kvinnor alls i ledningsgruppen, krymper, från 81 till 68 företag.
Men sammantaget går det för långsamt, anser Amanda Lundeteg. Från i fjol har andelen kvinnor på ledande poster totalt sett bara ökat från 23 till 24 procent.
Läs också Flera höjdare i fastighetssektorn i Skåne är kvinnor
Läs också Fortsatt få kvinnor i skånska styrelserum
Fakta

Mest jämställda bolagen

Netent

Hennes&Mauritz

Wihlborgs fastigheter

Academedia

Investor

Oscar Properties

Ambea

Atrium Ljungberg

Bonava

Internationella Engelska Skolan

Källa: Allbright

Gå till toppen