Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny rapport – inga hälsovinster med att dra ner på rött kött och chark

En vanlig konsument blir inte friskare av att äta mindre rött kött och charkprodukter. Det konstaterar en internationell forskargrupp, som har letat samband i vetenskapliga studier. Fortsätt äta som förut, lyder deras rekommendation – som har väckt debatt.

I Sverige äter vi ungefär tolv kilo nötkött per person och år.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
”För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark”, förkunnar Livsmedelsverket och stöder sina kostråd på studier som exempelvis funnit samband mellan charkuterier och vissa cancerformer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen