Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen får näsbränna för förstörda föremål hos misstänkt hembrännare i Åstorp

Säckar med socker och aktivt kol samt plastdunkar och jäst beslagtogs när en man misstänktes bryta mot alkohollagen. Men trots att förundersökningen lades ner förverkade polisen de beslagtagna föremålen. Nu får mannen drygt 33 000 kronor i skadestånd.

Det var i maj 2016 som polisen beslagtog 36 säckar strösocker på vardera 25 kilo och 17 säckar aktivt kol, även de på 25 kilo var. Utöver det tog man också åtta lådor med 40 påsar jäst i varje samt 500 plastdunkar som vardera rymde fem liter.
Föremålen beslagtogs då mannen misstänktes bryta mot alkohollagen och man ansåg att sakerna hade ett värde för utredningen.
I februari 2018 lades förundersökningen ner eftersom det inte gick att bevisa att mannen brutit mot någon lag.
Men istället för att lämna tillbaka de beslagtagna föremålen förstördes de av polisen. Den tidigare misstänkte mannen begärde då skadestånd för den förlorade egendomen. Polisen medgav att de gjort fel.
Nu har Justitiekanslern (JK) granskat ärendet och ger mannen rätt till drygt 33 000 kronor i skadestånd. Dessutom riktar man kritik mot polisens hantering av mannens egendom.
Gå till toppen