Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt budgetarbete väntar för socialnämnden i Örkelljunga

Många behov och snäva ramar. Socialdemokraterna protesterar mot att socialnämnden nästa år får lika mycket pengar som i år – trots att de inte räcker. Men Örkelljungalliansen vill veta mer och hellre justera i efterhand.

En del av det väntade underskottet i socialnämnden har hämtats hem, men prognosen pekar fortfarande på fem miljoner kronor minus. Det motsvarar cirka två procent av nämndens budgeterade kostnader i år. Men när ramarna för nästa års budget sattes i förra veckan är de samma som i år.
– Om det nu är något fel i hur vi budgeterar, så måste cheferna få mer tid på sig att titta i verksamheterna, säger ordförande Annika Jönsson (M).
Så om det behövs ska man justera i efterhand?
– Ja, det menar jag.
En impopulär sparåtgärd som gjorts ute på kommunens särskilda boenden har minskat aktiveringen av de äldre. Enligt Christer Unosson (KD) är det en av de saker man vill försöka ge plats åt i den snäva budgeten nästa år.
– Vi har diskuterat det, säger han.
Men socialdemokraterna och Miljöpartiet deltog inte i beslutet. De efterlyser både mer offensiva satsningar och större hänsyn till att kostnaderna snarare väntas öka. Till det kan läggas kända arbetsmiljöproblem på Södergården.
– Vi är ytterst ansvariga och vi kan inte spara mer än att vi kan ta ansvar för arbetsmiljön, säger Birgit Svensson (MP), som inte är främmande för en skattehöjning.
Enligt Gunilla Danielsson (S) kommer de röd-gröna med ett eget budgetförslag.
Istället för att be om mer pengar har Kristdemokraterna med stöd av Moderaterna bett förvaltningen om mer fakta.
Bland annat vill politikerna veta hur ett ökande antal äldre påverkar hemtjänsten och boendena. De vill också ha fram hur man kan jobba för att äldre som bor i egen bostad ska kunna bo hemma längre. Bemanningen och möjligheten att handlägga vissa ärenden inom IFO med en digital robot blev också ett uppdrag till förvaltningen.
Gå till toppen