Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EM-kvaldoldisen: ”Vi använder fotbollsspråket”

Albin Ekdal på ena sidan, Filip Helander på andra. Det är så Riccardo Gagliolo tar sig fram under karriärens första landslagssamling. – De flesta av oss spelar i utländska klubbar och är vana vid att kommunicera på olika språk. Det är egentligen inte så konstigt, säger Helander.

Nye Riccardo Gagliolo tar sig fram i landslaget med "fotbollens språk".Bild: Jonas Ekströmer/TT
Språket nämns som en barriär för svensk-italienaren Riccardo Gagliolo. Den 29-årige Parmaförsvararen vet givetvis om situationen och rycker lite lätt på axlarna när han får frågan hur han kommunicerar med sina medspelare på planen.
– Vi använder oss av fotbollsspråket, säger han.
Hans nya kompisar i landslaget reagerar på liknande sätt när de får samma språkfråga.
– Hans svenska är väl inte jättebra men fotboll är ganska… Att kommunicera fotboll är inte jättesvårt. Om han inte redan kan det kommer han att lära sig det väldigt snabbt, säger Filip Helander och får medhåll av Sebastian Larsson.
– Vi satt och käkade middag i går (på måndagskvällen). Man får hitta andra vägar att kommunicera, han kan lite svenska och min italienska är inte lysande. Så vi hackade oss fram på lite olika språk. Han verkade glad att vara här och det finns ju lite killar i laget som kan italienska, säger han.
På planen är språket alltså inget problem.
Däremot kan det uppstå situationer vid sidan av där Gagliolo – även om han förstår det mesta – behöver viss hjälp med att hitta rätt ord.
Och det är därför som han ser till att sitta mellan Helander och Albin Ekdal när förbundskapten Janne Andersson och andra landslagsledare har genomgång på spelarhotellet i Stockholm.
– Albin hjälper mig med mycket. Han hjälper mig att prata svenska och ibland översätta till italienska. Han hjälper mig att hitta rätt ord, säger Gagliolo.
Riccardo Gagliolo var en av de första ut på Friends arena för tisdagens träning och efter ett att ha varit lite avvaktande klev han till slut in i den bolltrillande gruppen med bland andra Andreas Granqvist, John Guidetti, Mikael Lustig – och så klart Filip Helander.
Efter ett par snälla, enkla tillslag tog han allt mer plats och till slut satte han ner en hård nick på lagkapten Granqvists fötter – och fick omgående med sig de andra spelarnas jubel.
– Det var min första träning och det var verkligen en dröm som blev sann, säger han.
– Alla killar har varit fantastiska och det här är verkligen en bra grupp.
Gagliolo, som har spelat sex av Parmas sju ligamatcher i Serie A, är nu en av försvarsspelarna som kämpar om speltid i Sveriges kvalmatcher borta mot Malta på lördag och hemma mot Spanien tre dagar senare.
Om det blir minuter på planen föredrar han att spela mittback, men han vet om att Andersson i första hand ser honom som en vänsterback.
– I klubblaget har jag spelat på båda positionerna, och vi får se vad det blir här, säger han.
Oavsett om han får spela eller inte är platsen i en svensk landslagstrupp en dröm som går i uppfyllelse.
Och Riccardo Gagliolo längtar redan – även om han precis som alla andra i laget tar en match i taget – till hemmamötet med Spanien. Då kommer nämligen delar av hans familj att vara på Friends arena.
– Alla i min familj är så väldigt glada för det här, och min morfar och min bror kommer att komma hit för att se matchen mot Spanien, säger Gagliolo och bjuder på ett nytt leende.
Fakta

EM-kvalet

Grupp F, tabelltoppen:

1) Spanien, +14 i målskillnad, 18 poäng.

2) Sverige, +5, 11.

3) Rumänien, +6, 10.

4) Norge, +3, 9.

Ettan och tvåan är klara för EM 2020. Spanien kommer av allt att döma vinna gruppen, medan Sverige, Rumänien och Norge gör upp om andraplatsen. Om Sverige slutar trea eller sämre finns en chans att nå mästerskapet via ett play off i vår, tack vare gruppsegern i Nations League i fjol.

+ Sveriges återstående matcher

12 oktober: Malta (b) 20.45.

15 oktober: Spanien (h) 20.45.

15 november: Rumänien (b) 20.45.

18 november: Färöarna (h) 20.45.

Fakta

Riccardo Gagliolo

Född: 28 april 1990 i Imperia, Italien.

Klubb: Parma.

Tidigare klubbar: Carpi, Imperia, Sanremese, Andora.

Gå till toppen