Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kallaste oktoberstarten i Helsingborg på 2000-talet

Jodå, måndagsmorgonen i Helsingborg var precis så historiskt kylig som den kändes.
– Minus 3,5 grader är kallast på 2000-talet, säger jourhavande meteorolog på SMHI.

Nu har Helsingborgs vanliga höstväder med några plusgrader, mulet och småregn återkommit. Men oktober startade rekordkallt.
Förra veckan, vecka 40, låg medeltemperaturen på 7,7 grader vid SMHI:s mätstation vilket innebär den kallaste vecka 40 sedan 1995, 3,2 grader under snittet på 10,9. Detta uppger nyhetstjänsten Newsworthy som får sina uppgifter från SMHI.
Alexandra Olsson, jourhavande meteorolog på SMHI på tisdagen, har inte just veckouppgifterna tillgängliga men bekräftar att början av oktober har varit osedvanligt kall. Det gäller inte minst måndagen 7 oktober då temperaturen mättes mellan klockan 04 och 08 på morgonen.
– Minus 3,5 grader är kallast på 2000-talet. Det är så långt tillbaka som jag kan se i våra system just nu, säger hon.
Efter klockan åtta på morgonen hade temperaturen stigit en halv grad till minus tre. På tisdagsmorgonen klockan nio var det betydligt varmare, 6,3 grader.
Mätningarna vid denna mätstation i Helsingborg, som ligger vid Österleden i höjd med Påarpsvägen, startade år 1995. Den varmaste vecka 40 noterades år 2006 med en medeltemperatur på 13,8 grader.
SMHI har också en mätstation bredvid Clausgatan vid Norra Brunnsvägen som registrerar nederbörd.
Gå till toppen