Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Karin Boye på teaterscenen

En ny sida av poeten visas i föreställning på Landskrona teater.

Skådespelarna Sara Turpin och Maria Zakrisson Mortensson i Nakna som foster och gudar.Bild: Foto Markus Gårder
Karin Boye var en upphöjd författare och poet men kämpade samtidigt mot sina demoner.
Hon var gift med en man men insåg att hon var homosexuell. I början av 1930-talet reste hon därför till Berlin för att med hjälp av psykoanalys få bort sin sexuella läggning.
I stället träffade hon Margot Hanel som hon kom att leva med i flera år.
För att poetens rykte skulle bevaras brändes i princip alla brev som kunde berätta om Karin Boyes och Margot Hanels relation.
I Berlin jagade nazisterna iväg eller dödade alla homosexuella vid denna tid. Men på Skeppargatan i Stockholm bodde då Karin Boye och Margot Hanel. I Sverige dödade man inte homosexuella, de kunde i stället dömas till fängelse.
1941 valde Karin Boye att ta sitt liv och lämnade sin livskamrat efter sig.
Pjäsen Nakna som foster och gudar fyller enligt upphovspersonerna, regissören Helena Sandström Cruz och manusförfattaren Isabel Cruz Liljegren, luckorna som biografierna utelämnat. En ny sida av Karin Boye visas.
Medverkande skådespelare är Lena B Nilsson, Lovisa Onnermark, Sara Turpin och Maria Zakrisson Mortensson.
Föreställningen om Karin Boye och Margot Hanel hade urpremiär 28 september på Folkteatern i Göteborg. 15 oktober klockan 19 spelas den på Landskrona teater, biljetter kan köpas via Tickster och Landskrona museum.
Gå till toppen