Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mariakyrkans världsberömda orgel firas

För 60 år sedan invigdes Mariakyrkans orgel. Nu ska det berömda instrumentet firas ordentligt.
– Folk kommer hit från hela världen för att se och spela på den, säger Sylvia Bojsten-Hedborg.

Boel Videke, Maria Nielsen, George Chittenden och Christina Jansson kommer på lördag att tillsammans spela ett nykomponerat orgelstycke, Sextio, skrivet av Nils Tykesson.Bild: Nils Tykesson
På lördag 12 oktober blir det en heldag för att fira Mariakyrkans orgel.
– Vi vill att det här ska vara något för både barn och vuxna. Besökarna får chans att provsitta och spela på orgeln, säger Sylvia Bojsten-Hedborg, konsertproducent i Maria församling.
Den pampiga orgeln i Mariakyrkan fyller 60 år.Bild: Josefine Sjöqvist
Församlingen är stolta över sin praktfulla orgel.
– Det kommer hit folk från hela världen för att se och spela på den, säger Sylvia Bojsten-Hedborg.
– Jag är inte organist själv. Men jag vet att den har en karaktär och storhet som gör den väldigt speciell.
Under eftermiddagen kommer orgeln att visas vid ett par tillfällen och det blir också improvisationer. Klockan 15 hålls en festgudstjänst med Mats Hultkvist och då blir det även tårta.
Gudrun Erlanson kommer på lördag att prata om Mariakyrkans berömda orgel.Bild: Niklas Gustavsson
Kyrkoherde Gudrin Erlanson håller 16.30 ett kort tal om orgeln och dagen avslutas klockan 17.05 med en specialskriven konsert, Sextio, av organisten och tonsättaren Nils Tykesson.
– Då kommer fyra av församlingens organister, George Chittenden, Maria Nielsen, Boel Videke och Christina Jansson, att spela samtidigt, tillägger Sylvia Bojsten-Hedborg.
Musikdirektör Torsten Nilsson i samband med invigningen av den nya orgeln i Mariakyrkan 1959.
Fakta

Mariakyrkans orgel

Mariakyrkan har anor från 1100-talet. Kyrkans första orgel byggdes 1628 av Johan Lorentz den äldre. Den byggdes om 1641 av Johan Buxtehude.

På den orgeln spelade den berömde musikern och kompositören Dietrich Buxtehude under den tid han var organist i församlingen. I Mariakyrkan finns en minnestavla uppsatt över Buxtehude.

Den nuvarande orgeln byggdes 1959 av Marcussen & Søn från Aabenraa i Danmark. Den fick då också en helt ny fasad. Fjärrverket till orgeln är från 1928 års orgel.

Gå till toppen