Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pollare ska öka säkerheten – och stoppa buskörning

Stadens gågator ska bli säkrare.
Nu påbörjas arbetet att gräva ner höj- och sänkbara pollare som stoppar obehörig trafik mellan klockan 11 och 06.
– Det har blivit allt värre med buskörningen, säger stadsmiljöchef Tora Broberg.

Järnvägsgatan och Östergatan är först ut när det ska grävas ner höj- och sänkbara pollare i stadens gågator..Bild: Erik Melkersson
Tryggare och säkrare stadsmiljö är målet för den satsning som nu görs på gågatorna i Landskronas stadskärna. Tidsstyrda pollare ska förhindra fordonstrafik klockan 11–06.
– Detta har efterfrågats, förklarar Tora Broberg.
Redan i dag är fordonskörning inte tillåten stora delar av dygnet. Men det är inte alla som följer regelverket.
– Det har blivit allt värre med buskörningen, den olovliga körningen ökar kvällar och nattetid, säger Tora Broberg.
Har det varit några incidenter, att gående eller cyklister varit nära att bli påkörda?
– Nej, inte vad jag känner till, men jag vet att man upplever allt större osäkerhet, att man inte är trygg på gatorna, förklarar stadsmiljöchefen.
Det är diskussioner i en större grupp, med representanter från stad, polis, räddningstjänst, fastighetsägare och handlare, som man kommit fram till var pollarna ska placeras.
Trafiken på Rådhusgatan, förbi polishusets entré, kommer dock inte att stoppas av pollare. Dessa placeras i stället höjd med rådhuset.
– Bakom rådhuset finns ett antal parkeringsplatser som man måste kunna nå dygnet runt, förklarar Tora Broberg.
Torghandeln ska inte beröras av det nya.
– Vi kommer även att sätta upp fasta pollare vid torget, men de ska inte göra det svårare för torgarna. Det är de som kör in från andra håll som ska stoppas, förklarar Tora Broberg.
Arbetet kostnadsberäknas till totalt 1,5 miljoner kronor och väntas vara klart till jul.
– Det är flera steg som ska göras innan inkoppling och driftsättning, vi måste testa att det verkligen fungerar innan vi kör i gång, förklarar Tora Broberg.
Här ska trafiken begränsas och gående fredas i Landskronas stadskärna
Polis, ambulans och räddningstjänst kommer att ha egen utrustning för att styra pollarna, liksom stadens egna arbetsfordon. De som behöver komma in på gatorna i samband med exempelvis flytt, får ta kontakt med Landskrona stads trafik- och tillståndsavdelning.
Läs också Ingen mer biltrafik på Landskronas gågator
Gå till toppen