Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

South Parks hånfulla ursäkt till Kina

Skaparna av "South Park", Matt Stone till vänster och Trey Parker till höger, driver med Kinas censur. Arkivbild.Bild: Chris Pizzello
Skaparna av satirserien ”South Park” har bett Kina om ursäkt, efter att serien har gjorts otillgänglig i landet. Men ursäkten dryper av ironi: ”Vi välkomnar den kinesiska censuren in i våra hem och hjärtan. Länge leve Kommunistpartiet”, lyder den, enligt BBC.
Serien försvann från nätet i Kina efter ett avsnitt där karaktären Randy Marsh åker till landet. Han grips, skickas i fängelse, ska omskolas och får genomlida tvångsarbete.
I en scen får Marsh elchocker medan han läser från ett kort: ”Jag är en stolt medlem av kommunistpartiet. Partiet är viktigare än individen”. Han står också i en överfull cell och konverserar med Nalle Puh och Nasse – 2017 blockerades bilder av Nalle Puh i Kina, då folk jämförde honom med president Xi Jinping.
Seriens skapare gör dessutom en referens till basketlaget Houston Rockets, vars tränare Daryl Morey uttryckte stöd för protesterna i Hongkong, vilket ledde till att lagets matcher inte visade i kinesisk tv.
Gå till toppen