Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Trump sviker kurderna när de har gjort sitt.

Donald Trump tar handen från kurderna.Bild: Evan Vucci
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Under Donald Trumps ledning är USA ingen allierad att förlita sig på. Den amerikanske presidentens vändning om det kurdiska självstyret i norra Syrien sänder chockvågor över världen. Dels för att den kan ändra den säkerhetspolitiska världsordningen, dels för att den kan orsaka krig.
När som helst väntas Turkiet gå in militärt i det kurdkontrollerade, syriska territoriet. Det har den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan önskat att göra länge. Men det blev möjligt först efter USA:s beslut i måndags att låta det ske och dra tillbaka amerikanska trupper från området.
Det var ett svek av enorma mått med tanke på vad kurderna har uträttat i rollen som USA:s allierade. Inte bara har kurdiska styrkor på senare år haft en avgörande roll i kampen mot terrorsekten IS. De håller även tusentals IS-krigare i fängsligt förvar och kontrollerar läger med tiotusentals kvinnor och barn från IS-familjer. Självstyret har upprättat särskilda terroristdomstolar där flera tusen redan har dömts. Och allt detta har kurderna gjort med USA:s stöd i ryggen – tills Trump plötsligt drog tillbaka sin hand.
Kurderna har gjort sitt, nu struntar Trump i dem.
Frågan är vilka andra amerikanska löften som visar sig vara ihåliga när det gäller. Många länder har skäl att se över sina militära samarbeten – och fördjupa dem på annat håll.
Därtill kommer de stora konsekvenser det kan få om kurderna hamnar i fullskaligt krig mot Turkiet. Stabiliteten äventyras i hela regionen, inte minst som ett kurdiskt styre då riskerar att tappa kontrollen över sina fångar. IS kan få ett nytt uppsving, vilket i förlängningen skulle drabba flera länder. Redan hörs spekulationer om miljontals flyktingar och en väsentlig del av dem kan söka sig till Europa. Där möter de i så fall ett EU som alltjämt är splittrat i synen på ansvar för migration – med allt vad det kan innebära av lidande för flyktingar och motsättningar inom unionen.
Naturligt nog har Trumps beslut väckt ramaskri. Möjligen var det därför som han i ett inlägg på Twitter gav intryck av att ta ett halvt steg tillbaka.
"Om Turkiet gör något som jag, i min stora och oöverträffade vishet, anser vara över gränsen kommer jag att fullständigt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi. (Jag har gjort det förut!)"
Förhoppningsvis har det getts klarare besked via diplomatiska kanaler. Men utspelet är häpnadsväckande även för att komma från Trump. Inte nog med att han övergett en allierad och hotar att krossa en annans ekonomi – han gör det dessutom med en skämtsam formulering. Som om inte ens krig och ekonomisk ruin var något att ta på allvar för världens mäktigaste man.
Att Trump är känd för att använda förvirring som politisk metod gör det inte mindre viktigt att försöka förstå hans avsikter.
Själv talar han om förverkligande av den så kallade Trumpdoktrinen, enligt vilken USA ska dra sig ur alla konflikter som inte tydligt gynnar amerikanska intressen. Men det borde vara angeläget också för Washington att problematiken med IS inte tar fart igen. Och det är skillnad mellan att successivt och planerat dra sig ur konflikter och att överge allierade som genom att vända en hand.
Utöver detta kan en möjlig bevekelsegrund vara att Trump försöker flytta bort intresset från personliga skandaler. Han pressas allt hårdare av turerna kring hur han utnyttjat sitt ämbete för att skada en politisk motståndare då han försökt få Ukrainas president att utreda den demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens son för korruption. Hotet om riksrätt kvarstår och nästa år är det val.
Men det återstår i så fall att se om en stor skandal kan överskugga en annan. För även med de tilltagna mått som utvecklats under Donald Trump är sveket mot kurderna sällsynt ansvarslöst.
Gå till toppen