Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akademien och Nobelpriset – detta har hänt

Interna stridigheter, avhopp och åtal mot kulturprofilen – Svenska Akademiens krisår resulterade i ett minskat förtroende och ett inställt Nobelpris. Men pausen är över, på torsdag tillkännages två Nobelpris i litteratur. Här är turerna kring Svenska Akademien och litteraturpriset.

På torsdag avslöjar Svenska Akademien vilka som får 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
18 kvinnor i Dagens Nyheter vittnade om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien. Kort därefter meddelar ständiga sekreteraren Sara Danius att Akademien beslutat att klippa alla band med mannen som i medierna kallas för kulturprofilen. Beslutet motiveras dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet” av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet upphör.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen