Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akut miljöfarligt vrak töms på olja

Oljeläckage från det förlista fartyget Finnbirch utanför Öland. Arkivbild.Bild: Kustbevakningen/TT
Det miljöfarliga vraket Finnbirch utanför Öland fortsätter att läcka olja och nu satsas 11,5 miljoner kronor på sanering. Inuti vraket finns motsvarande 30 villatankar olja, skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.
Finnbirch, som förliste 2006, är ett av ett 30-tal vrak längs den svenska kusten som bedöms utgöra en akut miljöfara eftersom de innehåller stora mängder olja som riskerar att läcka ut. Totalt finns 300 vrak som klassas som miljöfarliga.
I december 2018 upptäcktes utsläpp från Finnbirch, som ligger på 82 meters djup, vid en av Kustbevakningens rutinflygningar. En specialbyggd container sänktes ner över det läckande vraket för att samla upp den läckande oljan, som sedan pumpades upp. Men fortfarande finns uppemot 85 000 liter olja kvar.
Gå till toppen