Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Batteriet som förändrade världen

För snart 30 år sedan möjliggjorde det smidigare handhållna videokameror – i dag finns det i nästan varje elektronisk pryl vi äger. Litiumjonbatteriet har ändrat vårt samhälle i grunden och driver nu allt från bilar till smarta telefoner. Och taket för utvecklingen är inte nått ännu, tror forskare.

Batteriforskaren Akira Yoshino visar upp två litiumbatterier. Tillsammans med John Goodenough och Stanley Whittingham tilldelades han årets Nobelpris i kemi.Bild: Yoshiaki Sakamoto/AP/TT
Oljekriserna under 1970-talet gav industrins jättar skrämselhicka. Om det svarta guldet en dag skulle sina behövde man bredda sin verksamhet. Bland dem som kände av hotet var den amerikanske bolaget Exxon. I början av decenniet knöt man till sig flera forskare som mer eller mindre fick fria händer, så länge det de utvecklade inte involverade fossila bränslen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen