Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KI: Löntagarna kunde fått mer

Företagens lönsamhet har varit så pass bra att lönerna skulle ha kunnat vara högre, visar statliga Konjunkturinstitutets analys. Men lönefönstret kan vara på väg att stängas.

LO-facket Pappers och ordförande Pontus Georgsson hävdar att det finns gott om pengar för högre löner i skogsindustrin. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
I Konjunkturinstitutets (KI) återkommande mätningar anger företagen att lönsamheten är god, högre än normalt. Och så har de varit de senaste åren. Det indikerar att företagen skulle ha råd med högre löner i relation till vinstutdelningen till kapitalägarna.
– Löneutrymmet skulle därmed kunna vara högre, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Framför allt är det industriföretagen som pekar på den goda lönsamheten. Även objektivt sett har vinstandelen i industrin legat relativt högt de senaste åren. Sannolikt har den svaga kronan bidragit till det, enligt KI, vilket medfört att exportföretagen fått bättre betalt för sina produkter på världsmarknaden när omvärlden kan köpa svenska produkter till förhållandevis billigare nivå.
Snart stundar en ny stor lönerörelse där bland annat industrin är först ut att sätta det så kallade lönemärket. Och lönefönstret är förmodligen på väg att slå igen för löntagarna eftersom konjunkturen nu försvagas markant, enligt KI.
Sammantaget gör myndigheten bedömningen att avtalsrörelsen kommer att resultera i oförändrade löneökningar de kommande åren jämfört med den gångna treårsperioden där avtalen gav drygt två procent om året och de totala löneökningarna landade på runt 2,5 procent årligen.
Gå till toppen