Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart för nybyggen av hyreshus i Asmundtorp

Bostadsbyggandet i byarna börjar vid Stationsvägen i Asmundtorp — ett av de högre husen i byn.

Ungefär så här kan de ett av de nya husen se ut. Skiss: NCC.
I flera år har det varit enighet bland politikerna om att Landskronas byar behöver fler hyresbostäder. Det skulle ge större valmöjligheter för till exempel den som vill bo kvar i byn efter att ha sålt villan, och kanske minska segregationen.
Redan 2016 reserverades mark i kvarteret Organisten till kommunala Landskronahem för att bygga hyreshus i Asmundtorp. Det handlar om platsen där Asmundtorps stationshus låg. Idag är järnvägen Landskrona–Eslöv ett cykelstråk.
Nu står det klart att det faktiskt blir av. AB Landskronahems styrelse har gett klartecken till att uppföra två nya byggnader med 23 nya bostäder, precis söder om bolagets befintliga hus på Stationsvägen.
Det handlar framför allt om mindre lägenheter: drygt hälften av dem kommer att ha två rum och kök, övriga blir en- eller trerummare.
På platsen där Asmundtorps station låg vill nu Landskronahem bygga två hus med 23 hyreslägenheter.Bild: Magnus Arvidsson
Det planeras för upp till fyra våningsplan på en del av ena huset. Det kommer alltså att sticka upp en del bland Asmundtorps övriga bebyggelse.
– Det finns ett gammalt bygglov, men det måste förnyas eftersom vi har gjort lite ändringar, säger Sabaheta Bajramovic.
Hon är Landskronahems projektledare för bygget, som startat med markundersökningar.
Sedan återstår några frågor att lösa som kan påverka utformningen. Den ena frågan är var de boende ska parkera, den andra var de ska slänga sopor.
– Vi undersöker möjligheten att ha underjordiska behållare istället för miljöhus, säger Sabaheta Bajramovic.
Hon tror att det realistiska är inflyttning tredje kvartalet nästa år, men det vet man inte ännu. Byggkostnaden är kalkylerad till 50 miljoner kronor.
Landskronahem ska också utreda om individuell mätning av värme och vatten ska införas i det nya huset.
I dagsläget är Glumslöv och Asmundtorp de enda av byarna som har kommunalt ägda bostäder. Landskronahem äger också mark i Häljarp där man utreder ett byggande av hyresrätter. Där finns dock ännu inget beslut om att genomföra planerna.
Läs också Klart för fler lägenheter i Asmundtorp
Läs också Rivning väntar när Asmundtorp ska utvecklas
Läs också Landskronahem kan bygga i Asmundtorp
Gå till toppen