Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen kritiseras för hanteringen kring försvunna Perstorpsbarnen

En extern utredning pekar ut flera brister i organisationen som påverkade hanteringen av de fyra ensamkommande barnen som försvann från Perstorp i somras. Kommunikationen med barnen blev splittrad, enligt utredningen.

De ensamkommande syskonen, som är mellan 8 och 15 år gamla, försvann i juli. Enligt socialförvaltningen kom två av barnen till Perstorp i november 2018 och två i februari 2019.
Någon gång under våren började man arbeta för en omplacering av barnen, eftersom socialförvaltningen inte såg att den familj där de bodde först tillräckligt väl kunde tillgodose deras behov. En familj som syskonen har släktband till.
Det var när omplaceringen av barnen till nytt familjehem skulle ske i juli som barnen försvann. Barnen har ännu inte återfunnits och är internationellt efterlysta.
Konsultföretaget Ernst and Young har gjort en utredning på socialförvaltningens uppdrag utifrån kommunens rapport enligt Lex Sarah om händelserna. I samband med att utredningen är klar skickar kommunen in sin Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Enligt en sammanfattning av utredningen blev kommunikationen med de fyra syskonen ibland splittrad och rörig, där barnen haft kontakt med flera olika personer och det inte varit lätt för dem att förstå innebörden i information de fått.
– Vi har haft samtal med barnen, dock inte i tillräcklig utsträckning. Men det är svårt med kommunikation och det finns nyanser när man ser på vad som gått fram, säger socialchefen Annelie Börjesdotter.
Organisationen på socialförvaltningen fungerade otydligt våren och sommaren 2019, enligt utredningen. Socialsekreterarnas arbetsbelastning var hög och deras arbetssituation splittrad.
– Det var en hög arbetsbelastning i somras vid det här tillfället. De åtgärder som vi har vidtagit är att man från och med nu alltid är två handläggare i barnärenden, säger Annelie Börjesdotter.
Hon tillägger att Perstorp är en kommun med ett högt antal orosanmälningar och hör till de kommuner som fått del av satsningar på grund av segregation.
Det finns också olika uppfattningar om det som hänt mellan socialnämnden och överförmyndarnämnden. Den gode man som haft hand om barnen ska ha varnats från socialförvaltningen att hen kan bli av med uppdrag. Överförmyndarnämnden har själva utrett den gode mannens arbete och kommit fram till att hen inte gjort något fel.
Enligt uppgift till Sveriges Radio Kristianstad ska överförmyndarnämndens ordförande Ann-Christine Sandell (M) ha uppmanats att avsäga sig sitt uppdrag.
– Det kommenterar jag inte. Moderaternas interna angelägenheter är jag inget jag kommunicerar via media, säger socialnämndens ordförande Jenny Delén (M).
Texten har kompletterats.
Läs också Överförmyndare: En kommun får inte utestänga god man
Läs också Socialchefen: ”Vi vet inte vad vi är anklagade för”
Läs också God man gjorde inget fel när fyra barn försvann i Perstorp
Läs också Fyra syskon i Perstorp försvunna – i tre veckor
Gå till toppen