Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern: Viktigt försöka påverka vid expo

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg är i Förenade arabemiraten (UAE) för byggstarten av den svenska paviljongen vid världsutställningen Expo 2020. Regionen har stora brister när det gäller mänskliga rättigheter – men Hallberg ser det som viktigt att försöka sprida svenska synpunkter.

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Det handlar inte bara om affärer. Det handlar om att påverka med våra svenska värderingar, säger hon till TT via telefon under ett två dagar långt besök i Dubai.
På tisdagen deltog Hallberg (S) vid byggstarten av den svenska paviljongen, som helt uppförs i trä. I stället för det sedvanliga spadtaget planterades ett träd för att visa Sveriges hållbarhetsfokus.
Expo 2020 är bara en i raden av stora evenemang som tilldelats regionen – som samtidigt har en långt ifrån strålande rankning när det gäller exempelvis kvinnors och arbetares rättigheter.
Hallberg (S) har träffat företrädare för det svenska näringslivet på plats samt regeringsföreträdare för UAE.
Bland dem var biståndsminister Reem Al Hashimi samt två entreprenörer som också är kvinnor. Enligt Hallberg beskriver de att UAE har starkt fokus på att utvecklas.
Nu är bland annat majoriteten av alla universitetsstuderande kvinnor, men det är svårare när sedan kvinnorna ska komma ut på arbetsmarknaden.
– Där är det problem, för det finns ett glastak, säger Hallberg.
Hon säger sig också ha tagit upp frågor om familjerätt och våld i hemmet med ministern.
– För mig är det lika viktigt som att prata affärer, viktigare skulle jag säga, att få ut det här med våra svenska värderingar i länder som inte kommit lika långt som vi.
I fråga om arbetares rättigheter har hon ett pågående informationsutbyte med fackförbundet Byggnads samt människorättsorganisationen Amnesty International.
På frågan om hon ändå inte ser några problem med att ha evenemangen i regionen svarar Hallberg:
– Jag skulle se problem med det om vi inte tog tillfället i akt att ha en dialog om de här viktiga frågorna. Jag anser att vi aldrig får backa från att lyfta känsliga frågor.
– Jag ser som mitt uppdrag som utrikeshandelsminister att göra både och – jag kan inte bara prata affärer och handel, fortsätter hon.
Hallberg säger i övrigt att Expo 2020 är en stor chans ”att visa upp Sverige, svenska företag och svensk innovationskraft på en global arena” där det väntas komma cirka 25 miljoner besökare.
– Som en liten exportberoende nation ser jag att det här är en unik möjlighet där vi kan skapa en plattform i den här regionen.
Fakta

Expo 2020

Världsutställningen Expo 2020 i Dubai arrangeras mellan den 20 oktober 2020 och 10 april 2021 och kommer att bli den första världsutställningen hittills i Mellanöstern.

Över 190 länder väntas delta och utställningen uppskattas få omkring 25 miljoner besökare från hela världen.

Det svenska deltagandet beräknas kosta cirka 165 miljoner som delas lika mellan staten och näringslivet.

Sverige vill med sitt deltagande "förmedla en allsidig och positiv bild av Sverige i utlandet, att främja Sverige som kunskapsnation, stärka näringslivets konkurrenskraft och kreativitet samt att stärka Sveriges attraktionskraft för turism och investeringar, inklusive forsknings-, innovations- och kulturutbyte".

Den svenska paviljongen ska heta ”Skogen” och kommer att vara byggd helt i trä. Det svenska deltagandet ska helt genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv.

Källa: Regeringskansliet

Gå till toppen