Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pjäs om apartheid får Skandinavienpremiär

Josette Bushell-Mingo sätter upp "Woza Albert". Albert Luthuli var president för ANC från 1952 och mottog Nobels fredspris för sin kamp mot apartheid 1960. "Woza Albert!" betyder ”Res dig upp Albert!”. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Den afrikanska klassikern ”Woza Albert!” har aldrig tidigare spelats i Skandinavien. Men nu sätter Josette Bushell-Mingo upp den politiska satiren. Det blir också den konstnärliga plattformen The National Black Theatre of Swedens första teaterproduktion.
Pjäsen handlar om att Jesus kommer tillbaka till jorden under apartheidregimen. Men hans budskap om rättvisa och fred går inte hem hos den vita makteliten. Pjäsen spelades för första gången 1981 på Market Theatre i Johannesburg, en av de viktigaste teaterscenerna i Afrika. Två år tidigare improviserades den fram av skådespelarna Percy Mtwa och Mbongeni Ngema.
I dag ses den som en av de viktigaste pjäserna från apartheidtiden och spelas fortfarande flitigt.
”Än i dag lever spåren efter apartheid kvar i Sydafrika. Att sätta upp pjäsen visar på fortsatt solidaritet med människorna där. Här i Sverige är det en fortsatt kamp för människor med afrikansk härkomst att leva och existera under jämlika förhållanden, säger Bushell-Mingo i ett pressmeddelande.
Richard Sseruwagi och Aurelia Dey spelar i pjäsen, som framförs på svenska, engelska och xhosa. Den får premiär 9 december på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby i Stockholm.
Gå till toppen