Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pris för kulturmiljö avslutas

”Vi måste renodla och få en bättre arbetsordning”, säger Martin Gustafsson (C) om beslutet att lägga ner Örkelljungas kulturmiljöpris, som delats ut sedan 1990-talet.

Martin Gustafsson (C) är ordförande i både samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritid.Bild: Tom Wall
Scalapaviljongen har fått det, kursgården Strandhem och så även torp och udda, moderna byggnader. Men nu har både samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden bestämt sig för att det gemensamma priset bör avvecklas.
– Det har varit en diskussion i flera år eftersom vi har haft gränsdragningsproblem. Det har slutat flera gånger med att vi inte delat ut något pris alls, säger Martin Gustafsson, som är ordförande i båda nämnderna.
Så var fallet exempelvis 2013 och inte heller i år blir det något pris. Men det beror alltså inte på att det skulle saknas byggnadsmiljöer att ge det till.
– Nej, det finns många som är intresserade av att förädla byggnader. Men vi behöver renodla och få en bättre arbetsordning, säger han.
Tanken är att utforma ett nytt pris som bara samhällsbyggnadsnämnden delar ut.
– Det kan bli ett pris för byggnadsvård eller kanske utsmyckning. Vi får lyfta det först i nämnden om det finns det intresse.
Gå till toppen