Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om omskärelse.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
När Centern vill verka för att omskärelse av pojkar ska förbjudas i Sverige - om det inte görs av medicinska skäl - har ett politiskt parti gått långt utöver sitt mandat när det därmed vill förändra en religion.
I sitt bemötande av mitt inlägg blandar Folke Schimanski och Bertil Burström (4/10) ihop två helt olika sorters ingrepp. Omskärelser av flickor är en stympning och har mycket negativa medicinska, sexuella och reproduktiva följder.
Schimanski hävdar att omskärelse av pojkar inte har någon medicinsk grund. Detta är helt fel. WHO och FN inom UNAIDS förordade nyligen starkt att omskärelse av gossar bör ske några dagar efter förlossningen. Amerikas förbund för barnläkare, uruloger, motsvarigheten till Socialstyrelsen, samt Smittskyddsstyrelsen verkar också för detta.
Experter vid John´s Hopkins University och det nationella hälsoinstitutet betonade de livslånga fördelarna via en randomiserad vetenskaplig undersökning, där man har överväldigande bevis för fördelarna med tidig omskärelse: förekomsten av könssjukdomar, genital cancer och penisinflammationer minskar radikalt hos männen. Läkning sker dessutom snyggast och snabbast på spädbarn. Moreno, 2010, har visat att riskerna är ytterst små.
Det finns alltså tungt vägande medicinska skäl att uppmana föräldrar att låta omskära sina barn. I de fall man "låter sönerna vänta" och besluta själva, blir det sällan av. 56 procent av USA:s män är redan omskurna. Det finns skäl till det.
För kvinnor som har sex med omskurna män minskar livmoderhalscancer samt förekomsten av bakterier och infektioner i slidan.
Burström har varken satt sig in i den judiska förbundstanken eller hyser respekt för kulturer och religioner, något FN:s Barnkonvention, artikel 30, samt svensk grundlag värnar. Enligt Europakonventionen har föräldrar rätt att överföra både religion, tradition och kultur på sina barn. Barnen är ju inte statens.
Brith Aspenlind
Gå till toppen