Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vakifbank ska vinna allt med Haak i laget

20-åringen från Ängelholm har vuxit till en världsspelare i sin idrott och uppges vara Sveriges bäst betalda idrottskvinna. Nu berättar Isabelle Haak om sitt nya proffsliv i Turkiet.

Volleybollstjärnan Isabelle Haak i landslagsdressen. Arkivbild.Bild: Europeiska Volleybollförbundet
Genom sina framgångar utomlands, med tre säsonger i franska och italienska ligan, och landslagsdebuten som 14-åring har hon blivit en världsstjärna.
I somras tog hon ytterligare ett steg och flyttade till turkiska storklubben Vakifbank.
– Det är jättestort att en svensk går dit. En otroligt anrik klubb, säger tidigare landslagsspelaren och experten Andréa Jacobsson.
Hon fortsätter om Isabelle Haak:
– Med svenska volleybollögon sett är det den bästa spelaren vi har haft. Det har funnits spelare på hög internationell nivå, men de har varit betydligt äldre, säger Jacobsson.
Enligt uppgifter i italiensk media har Haak en årslön på ungefär 10,6 miljoner kronor i Turkiet – vilket lär göra henne till Sveriges bäst betalda kvinnliga idrottare.
– Det är överdrivet. Det är tråkigt att det ska dra så mycket uppmärksamhet med lönerna. Sverige är ett väldigt litet land och det drar väl till sig fler läsare, säger Haak.
Med hög lön kommer höga förväntningar. Vakifbank ska vinna allt klubben ställer upp i, bland annat Champions League.
– Det är väldigt stort att komma hit. Jag vill vinna en titel med ett klubblag utanför Sverige, det är mitt mål. Det var lite så i Italien också, att vi ville fajtas med stora lag, men vi kom aldrig riktigt upp till den nivån.
– Det är jättestor skillnad från förut. De är professionella och tar hand om alla, ser till att alla trivs, och det är med glädje de gör det, säger hon.
Med det sagt är det inget superstjärneliv som Isabelle Haak lever i Istanbul.
– Många är intresserade. Sen vet jag inte om många har koll på just mig... Två personer har kommit fram på gatan, säger hon och garvar.
På frågan om vad som har varit lyxigast med att komma till en riktig storklubb är svaret något oväntat.
– Jag har fått svenska tv-kanaler! Det är lite trevligt. Jag satte nog inte på tv:n en enda gång under två år i Italien.
Mamma Anita följde med på resan de första åren, men håller numera stenkoll hemifrån Sverige i stället. Storasystern Anna har flyttat från USA för att bli volleybollproffs i Frankrike. Att spela i samma klubb vore en dröm för Haak.
– Det hade varit jättekul. Vi får se hur hon trivs sitt första år. Vi pratar väldigt mycket nu när vi båda har samma livsstil.
I somras åkte Sverige – utan en skadad Isabelle Haak – ur Golden European League, högstadivisionen. En nyckel för att utveckla landslaget är att få ut fler spelare i Europa, menar Isabelle Haak.
– Det är inte jättehöga löner i Sverige och de som har ett jobb vid sidan om har inte så bra förutsättningar, säger Haak.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sedan 2018 med det kvinnliga volleybollandslaget i sitt stödprogram.
– Det stödet hade landslaget inte fått utan Isabelle. Fler länder har fått upp ögonen för Sverige, säger Andréa Jacobsson.
– Vi får se hur stora steg vi har tagit i kvalet till EM nästa sommar. OS 2020 är inte aktuellt. Vi har en ung trupp, säger Haak.
Så målet för landslaget är OS 2024?
– Vi har sagt att vi ska kvala in 2024, ta medalj 2028.
Läs också Isabelle Haak: ”Först var mamma orolig för att släppa iväg mig”
Fakta

Isabelle Haak

Namn: Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999 (20 år)

Från: Lund

Längd: 1,94 meter

Klubbar: Engelholms VS (2012–16), Béziers (2016–17), Scandicci (2017–19), Vakifbank (2019–)

Meriter: Två SM-guld, två utmärkelser som årets spelare i elitserien i volleyboll, vinnare av poängligan i Frankrike och Italien.

Aktuell: Som ett stjärnförvärv i turkiska storklubben Vakifbank. Laget har vunnit klubblags-VM tre gånger, europeiska Champions League fyra gånger och turkiska ligan elva gånger. Ligaspelet börjar på lördag då Vakifbank, som är regerande mästare, tar emot Aydin BSB i Istanbul.

Gå till toppen