Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personrån och att vara ute sent oroar Åstorpsbor

Den nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet genomför är sammanställd. I nordvästra Skåne sticker Åstorpsbornas oro ut på vissa punkter.

Oro för bostadsinbrott, att vara ute sent på kvällarna och för att bli rånad. Det är några punkter som sticker ut statistiskt sett i Åstorps kommun – både jämfört med övriga landet och övriga kommuner i nordvästra Skåne.
Har du blivit utsatt för brott? Ingela Eriksson, 55 år, Åstorp: ”Nej, men man åker inte gärna tåg och buss själv, eller är ute ensam på kvällarna. Det är många unga killar som är ute, de behöver inte vara provocerande eller otrevliga, men i och med att det händer saker så är man lite reserverad.”Bild: Annsofie Wieland
– Det man är orolig för tror jag är att man ska bli trakasserad, att man ska bli ofredad eller att man eventuellt ska bli rånad. Men några sådana tendenser ser vi inte, åtminstone inte för närvarande, säger Bo Blixt, kommunpolis i Åstorp.
Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som varje år genomför en trygghetsundersökning. Där får invånare svara på frågor om utsatthet för brott, upplevelse av oro och otrygghet samt förtroende för rättsväsendet. Nu har resultaten från 2018 sammanställts.
Har du blivit utsatt för brott? Ronny Larsson, 81 år, Åstorp: ”Jag har inte råkat ut för något, men man har hört att det är oroligt på vissa ställen på kvällarna. Men dit går inte jag.”Bild: Annsofie Wieland
Av de 335 tillfrågade Åstorpsborna oroar sig 30 procent mycket eller ganska mycket för att bli rånade. Det kan jämföras med landet i stort där samma siffra är 16 procent.
– För två år sedan hade vi en uppgång av personrån i Åstorp. Det har vi inte nu. Men den typen av brott brukar leva sig kvar i folks medvetande, så det är inte konstigt att man fortfarande är lite orolig för den typen av ärenden, säger Bo Blixt.
Bo Blixt är kommunpolis i Åstorp och Bjuv.Bild: Sven-Erik Svensson
Bostadsinbrott oroar sig 48 procent av de tillfrågade Åstorpsborna för mycket eller ganska ofta. Men där minskar de faktiska brotten, enligt polisens siffror.
– Jag var inne senast igår och tittade på det när det gäller Åstorps kommun och den siffran är väldigt låg jämfört med tidigare år, säger Bo Blixt.
Från första januari i år och fram till idag har det anmälts 19 bostadsinbrott i kommunen, jämfört med 29 stycken 2018 och 42 stycken 2017 för samma tidsperiod.
Har du blivit utsatt för brott? Anchalee Srimueang, 24 år, Åstorp: ”Nej, och jag är faktiskt inte orolig heller. Jag är uppvuxen här och är van. Men jag känner äldre personer som blivit utsatta och kan tänka mig att de är oroliga. Och det är sorgligt med ungdomar som säljer narkotika för att tjäna snabba pengar.”Bild: Annsofie Wieland
Jämför man med statistiken för hela landet är Åstorpsborna också mer oroliga för att vara ute sent på kvällarna i sina bostadsområden. 44 procent av de tillfrågade är mycket eller ganska oroade eller att de helt avstår från att gå ut sena kvällar. Samma siffra för hela landet är 28 procent.
I Åstorp kommer området kring stationen ofta upp som en plats där man känner sig otrygg. Men enligt Bo Blixt kommer det inte in särskilt många faktiska anmälningar.
– Det är en väldigt svår fråga för själva upplevelsen ligger i betraktarens ögon men vi har haft den här diskussionen under ganska lång tid, säger han.
Polisen insatser mot narkotika kring stationen i Åstorp är inget som Bo Blixt tror att allmänheten märkt av.
Har du blivit utsatt för brott? Anders Olsson, 67 år, tidigare Åstorpsbo, nu Ausås: ”Nej, men jag flyttade från Åstorp för att det var så mycket bilar och motorcyklar varje kväll som körde. I Ausås är det möed lugnare.”Bild: Annsofie Wieland
– Det är ju våra egeninitierade ärenden. Under i princip hela 2018, och större delen av 2019 har våra civila resurser i form av områdespoliser varit placerade i Åstorp med inriktning i synnerhet mot droger och ungdomar, säger han.
Vad det arbetet mynnat ut i vill han dock inte säga allt för mycket om.
– Vi ser naturligtvis resultat av detta men i detalj vill jag inte gå in på några sådana saker.
Gå till toppen