Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Räkna med tryck i helsingborgarens proffsdebut

En stor dröm går i uppfyllelse när Emil Sandahl ska debutera i Bundesliga och äntligen få kalla sig proffs.

Den här bilden, efter sitt SM-guld, använder Emil Sandahls tyska proffsklubb Johannis Grizzlys för att presentera sitt svenska nyförvärv och i helgen hoppas han själv på nya jubel.Bild: PETTER ARVIDSON
Tre omgångar är redan avverkade, men den här helgen är det dags för Emil Sandahl att göra debut i den tyska proffsligan. Helsingborgaren får en tuff uppgift direkt, eftersom hans klubb Johannis Grizzlys har match både lördag och söndag.
– Den ena matchen är flyttad, så det blir en dubbelhelg. Men det här ska bli jättespännande, det har ju alltid varit ett mål att få kalla sig proffs, säger 25-åringen inför sina första uppdrag i brottarnas egen Bundesliga.
Emil Sandahl har skrivit kontrakt för sex matcher i grundserien; plus till ett play off efter nyår, och det är klubben som bestämmer när svensken ska kallas ner till Tyskland.
I utgångsläget ska Sandahl och ungraren Zoltan Levai dela på matcherna i 86-kilosklassen och just den här vikten; ett kilo lägre än den normala klassen, har spelat in när Emil Sandahl förberett sig.
– Jag har varit tvungen att hålla mig nere kring 88 hela hösten, så jag har kört hårt och formen känns bra. Men säsongen har ju precis börjat, så det är svårt att säga var man står.
Johannis Grizzlys, med säte i Nürnberg, är en klassisk klubb och bland flera stora mästare sticker Benni Ljungbäcks gamle konkurrent Pasquale Passarelli ut mest av alla. Nu inledde laget med två raka förluster, på bortaplan, men senast blev det 15–11 mot FC Erzgebirge Aue och efter den segern hyllades hemmapubliken av tränaren Matthias Baumeister.
– Den var riktigt bra och drev oss framåt i varje kamp. Vi hade verkligen en fantastisk atmosfär i hallen, sa han till klubbens hemsida.
I helgen väntar först bortamatch mot Red Devils Heilbronn, men på söndag får Emil Sandahl chansen att brottas inför sin nya hemmapublik, när AC Lichtenfels kommer till Nürnberg.
– Det ser jag fram emot och jag är inte särskilt nervös. Det brukar jag inte vara när jag vet att jag förberett mig bra..
På hemmaplan närmar sig samtidigt höstens stora mål med stormsteg och den 23 november, uppe i Stockholm, är det dags för HBK/Bergania att försöka försvara fjolårets historiska seger i A-Fyrstads.
I den skånska elitserien blev det visserligen två förluster i premiäromgången – 11–14 mot Ore och 10–16 mot Marsvinsholm/Pan – men Emil Sandahl låter inte direkt orolig.
– Då hade vi inte vårt starkaste lag och jag har nog aldrig varit med om att vinna nere i Ystad. Så vi kan betydligt bättre och i A-Fyrstads ska vi vara riktigt toppade, lovar han.
Gå till toppen