Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sprickor upptäckta i Boeing-flygplan

Flygbolaget SAS har upptäckt sprickbildningar i två av flottans 31 flygplan av modell Boeing 737 NG. De två flygplanen har tagits ur drift, enligt SAS presschef Troels Karlskov. Enligt Boeing har så svåra sprickor att de kräver omedelbara åtgärder hittats i totalt nära 40 plan i världen.

Flygbolaget SAS kontrollerar bolagets plan av modell Boeing 737 NG för sprickbildningar. Planet på bilden är en Boeing 737-883 som lyfter från Oslos flygplats, Gardermoen. Arkivbild.Bild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
Undersökningen av sprickbildningar krävdes av USA:s luftfartsmyndighet FAA för en vecka sedan. Anledningen var att amerikanska flygplanstillverkaren Boeing upptäckte sprickor i plan vid undersökningar i september.
SAS säger att ett av de två planen snart ändå skulle tas ur bruk, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.
Problemet med sprickbildningen finns bland annat vid den del som fäster vingen med flygkroppen, på engelskt flygspråk kallat pickle fork – pickelgaffel.
Boeing uppgav på torsdagen att företaget inspekterat 810 plan av modellen 737 NG i olika delar av världen och hittat 38 plan med sprickor som är så svåra att det krävs reparationer eller att delar byts ut, skriver Reuters.
Planen kommer att ha flygförbud och får stanna på marken tills reparationen är klara, enligt Boeing och flera flygbolag.
Gå till toppen