Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svalövs kommun får kritik för trög handläggning

Ett bygglovsärende tog alldeles för lång tid att besluta om. ”Detta är inte acceptabelt”, slår JO fast.

En ansökan om bygglov lämnades i februari förra året in av en invånare i Svalövs kommun. Personen som sökte ville göra en ombyggnad av sitt hus vilket krävde bygglov.
En månad senare kompletterades bygglovsansökan – men sedan tog det tid innan bygg- och räddningsnämnden tog upp ärendet för behandling. Personen fick beskedet att nämnden inte hunnit göra något eftersom arbetsbelastningen varit så hög.
Svalövsbon mejlade 16 maj samma år för att höra hur det gick. Hen fick då svaret att den ansvariga handläggaren varit ledig på grund av familjeskäl och därför hade det inte blivit någon återkoppling.
En månad senare mejlades en ny förfrågan om vad som händer. Denna gång var beskedet att man nu börjat handlägga ärendet. Ännu en gång förklarade kommunen förseningen med att arbetsbelastningen varit hög.
Nu började ansvariga att titta närmare på huset och man tog också kontakt med regionmuseet. Man menade att det den sökande ville göra på sitt hus, som har ett kulturhistoriskt värde, skulle förändra dess karaktär avsevärt.
Den 6 augusti meddelades den sökande att bygglov förmodligen inte kommer att godkännas.
Den sökande tyckte då att handläggningstiden hade varit alldeles för lång och gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) som beslutade att starta en utredning.
JO har nu fattat ett beslut.
Myndigheten är mycket kritisk till den senfärdiga bygglovshanteringen. Den påpekar i sitt beslut att plan- och bygglagen säger att bygglovsärende ska hanteras skyndsamt och att ett beslut ska meddelas inom tio veckor. Tiden kan förlängas ytterligare högst tio veckor om utredningen kräver det.
Dessutom betonar JO att en nämnd är skyldig att aktivt föra ett ärende framåt och informera den sökande vad som händer.
Men i det aktuella fallet hade bygg- och räddningsnämnden i Svalöv inte ens påbörjat handläggningen efter tio veckor. Det informerade man inte om.
JO poängterar att en sökande har rätt till ett beslut inom tidsfristen, det går inte att töja på reglerna.
”Detta är inte acceptabelt”, skriver JO i sitt beslut.
Gå till toppen