Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BTS kritiseras för framträdande i Saudiarabien

K-pop-giganterna BTS, som toppat listor världen över de senaste åren, har hamnat i blåsväder efter en konsert i Saudiarabien.

Det sydkoreanska popbandet BTS får kritik för ett framträdande i Saudiarabien. Arkivbild.Bild: Scott Roth/AP/TT
Redan när konserten utannonserades i somras vädjade fans och människorättsorganisationer till det sydkoreanska sjumannabandet om att tänka om, varför kritiken nu är hård när bandet på fredagen trots allt spelade på King Fahd-stadion i huvudstaden Riyadh.
Många vädrade sitt missnöje innan konserten i sociala medier via hashtaggen #BTSdontgo, och människorättsorganisationen Human Rights Foundation riktar nu hård kritik mot BTS via Twitter.
”I stället för att använda sin plattform till att fördöma den saudiska regimens övergrepp valde BTS att rentvå regimens kränkningar av mänskliga rättigheter genom att spela i Riyadh i dag”, skriver organisationen.
BTS själva har i en intervju med Hollywood Reporter sagt att ”valet inte var lätt”, men att det var svårt att tacka nej till en officiell inbjudan från den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman.
– Enkelt uttryckt. Om det finns en plats där folk vill se oss, så åker vi dit. Det är så vi känner, sade bandmedlemmen RM, vars riktiga namn är Kim Nam-Joon, till tidningen.
BTS är inte först ut att kritiseras för att spela i Saudiarabien. Tidigare i år valde Mariah Carey, trots kritiska röster, att uppträda i landet.
En som däremot tog till sig av kritiken var artisten Nicki Minaj, som i juli valde att ställa in en planerad spelning.
”Jag tror att det är viktigt för mig att klargöra mitt stöd för kvinnors rättigheter, hbtq-rörelsen och yttrandefrihet”, sade hon i ett uttalande.
Gå till toppen