Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Felande fartyg har lämnat hamnen utan lov

Det lastfartyg som inte lyckades sänka farten på väg söderut på Göta älv under fredagen har lämnat hamnen utan lov, rapporterar P4 Göteborg.

Fartyget lämnade Göteborgs hamn utan lov. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det 88 meter långa fartyget fick motorproblem, men kunde med hjälp av svensk lots ankra utanför Göteborg. Där skulle det undersökas, men enligt Pekka Piirainen på Transportstyrelsen har befälhavaren lossat ankar utan att ha fått klartecken att köra.
– Vi har ett fartyg som inte fått godkännande att lämna på grund av ett tidigare problem. Vi misstänker att fartyget har gått utan att ha koll på sitt huvudmaskineri, säger Pekka Piirainen till radion.
När ett fartyg har problem är det enligt Pekka Piirainen olagligt att åka utan att ha fått klartecken.
Det var vid lunchtid på fredagen som teknikproblemen uppstod. Färden gick från Lidköping på Göta älv i en hastighet av ungefär fem knop och både Jordfallsbron utanför Kungälv och Marieholmsbron i Göteborg fick öppnas för att släppa förbi lastfartyget, enligt Sjöfartsverket.
Det cypriotiskflaggade fartyget är på väg till Montrose i Storbritannien.
Gå till toppen