Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Helsingborg bör utlysa klimatnödläge – även en "symbolhandling" ger effekt

Att utlysa klimatnödläge handlar om att ni som politiker är ärliga inför våra problem, visar ledarskap och om att kunna skapa opinion. Det skriver Tove Wallin. Bilden är från en klimatdemonstration utanför rådhuset i Helsingborg i september.Bild: Britt-Mari Olsson
Hej Politiker i Helsingborg, detta är till er. Mitt namn är Tove Wallin, det var jag som (med förslag och hejarop från andra) skickade in Helsingborgsförslaget om att utlysa klimatnödläge. Dagen det togs upp som en interpellation i kommunfullmäktige satt jag spänd och aningen nervös på läktaren och lyssnade.
När kommunstyrelsens ordförande, Peter Danielsson, sa att vi minskat våra utsläpp ville jag ropa ”det är inte sant, inte när vi räknar med vår konsumtion, den som släpps ut någon annanstans”. Och vi måste ju räkna allt. För alla utsläpp räknas när det kommer till klimatet.
Under diskussionerna i fullmäktige kom även ordet symbolhandling upp, som ett argument mot att låta bli att utlysa klimatnödläge. När det ordet igen kom till mig som svar på varför Helsingborg inte är med när det är bilfri dag under Europaveckan blev jag arg.
Frustrerad och irriterad gick jag omkring hemma med en känsla i kroppen som sa att det här, det är ett ihåligt argument!
En symbolhandling kan vara nog så stark. Jag tror att många har hört om och kan se bilden framför sig på mannen som stod framför raden av pansarvagnar på gatan i Beijing 1989. Och vad är Greta Thunberg om inte en symbolhandling så pass stark att hon räknas som en av de mäktigaste personerna i världen och har fått många av oss i den att ge oss ut på gatorna. (Drygt 7 miljoner människor de senaste två fredagarna)
Helsingborgsförslaget om att utlysa klimatnödläge är en symbolhandling med en handlingsplan. Det finns också ett värde i att vara först med att utföra en symbolhandling.
Vi har fortfarande den chansen i Helsingborg! Ingen annan svensk stad har utlyst klimatnödläge – ännu. Att utlysa klimatnödläge handlar om att ni som politiker är ärliga inför våra problem, visar ledarskap och om att kunna skapa opinion. Att gå först ger utrymme i media.
Många helsingborgare (precis som jag tills jag började engagera mig och ställa frågor) har ingen aning om vad som görs, vad var och en kan göra och vad vi tillsammans behöver göra för att klara klimatkrisen. Att få utrymme i media innebär att Helsingborg som kommun får chans att kommunicera ut allt bra och viktigt som görs, att nå ut.
Flera av er har sagt det. Den stora utmaningen är att vi måste göra det tillsammans. Men då måste också vi alla förstå att det finns något som bör göras.
Brådskande!
Tove Wallin
Gå till toppen