Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polis frias för elchock

En polis som använt sitt elchockvapen mot en man vid en nazistdemonstration i centrala Stockholm frias av hovrätten. Enligt rätten är det inte bevisat att elstöten utdelats avsiktligt, rapporterar SVT Nyheter.

En polis som använt sitt elchockvapen mot en man vid en nazistdemonstration i centrala Stockholm frias av hovrätten. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Under demonstrationen vid Sergels torg i mars förra året dök flera motdemonstranter upp. I samband med att polisen skulle mota bort motdemonstranterna stannade en förbipasserande man för att klaga på vad han ansåg vara polisiärt övervåld.
Han blev ombedd att lämna platsen, vilket han inte gjorde. En polis tog då upp sitt elchockvapen. Mannen vände sig om och började gå ner för trapporna till en tunnelbanestation. Polisen följde efter och knuffade honom i ryggen. Mannen fick då en stöt och ramlade ner för trapporna.
Polismannen hade använt varningsfunktionen på elchockvapnet och utdelat en så kallad drivstöt. Han åtalades för tjänstefel, men friades i tingsrätten. Stöten utdelades bara i två tiondelars sekund, något som registreras i vapnet. Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att stöten utdelades avsiktligt. Domen överklagades till hovrätten som gör samma bedömning.
Polisens pilotprojekt med elchockvapen inleddes i början av 2018 och avslutas vid årsskiftet 2019/2020.
Gå till toppen