Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Finns hjälp och bot för ett land som håller på att slås sönder?

När vikingarna mötte en tro, som förkunnade omsorg, förtröstan, frid och kärlek bytte man ut hedendomens hårda liv. Så började Sverige byggas på den kristna värdegrunden. Det skriver Stig Ekelund. Bilden visar Husaby kyrka i Västergötland där Olof Skötkonung år 1008 lär ha döpts vilket gjorde honom till Sveriges förste verkligt kristne kung.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Den 29/9 blev vi i Helsingborgs Dagblad undervisade om svordomar och främst ordet "jävla." Vetenskapliga undersökningar hade bevisat att man mådde bättre av att svära. På ett annat ställe i tidningen berättas om en lärare, som upprepat svurit åt en elev. Kollegorna tyckte ordvalet var så illa, att svärjaren borde avskedas.
Vetenskapsresultaten kring svordomarna då? Hur ofta har vi inte bevittnat att lärda kommer fram till helt olika resultat. Talesättet stämmer: "Som man ropar i skogen får man svar."
Ordet jävla kommer från grekiskans diabolos. Ordet betyder kasta isär, skilja. Den onde bär också detta namn. Hans främsta jobb är att slå sönder en god gemenskap, så split, osämja och till sist krig och förödelse.
Våra ord är laddade. Med godhet eller dess motsats. Det påstås, att man kan mäta utstrålningen från väggar. De väggar, som pepprats med goda ord och tankar ger godhet och värme tillbaka. Tvärtom kommer kyla där hårda ord och ovänskap råder. Jag har i tjänsten besökt väldigt många hus och hem under ett långt liv. Ibland har jag känt, att här skulle jag kunna trivas. Andra gånger har jag velat komma ut genom dörren så fort som möjligt. Ett par gånger har jag blivit utkastad.
Vad skapar stämningen eller andan i ett hem eller samhälle? Svar: Vårt inre och sedan orden och handlingarna. Om du är fylld av god vilja och goda tankar, blir orden automatiskt sådana. Och stämningen. Inget barn, ungdom eller vuxen, som ständigt känner sig älskat och får höra varma, goda ord, har den ringaste tanke på att göra illa. Det barn däremot, som ständigt får höra bryskt uttalade könsord och "djävla unge, far åt helvete" präglas ofta negativt. Så använder barnet snart själv de ord som slår sönder gemenskapen. För allt fler räcker inte orden utan det blir knutna nävar och vapen, som får tala, som i många tv-serier eller destruktiva spel i mobilen.
Det sägs allt oftare att vårt samhälle har blivit kallare och hårdare. Många vågar sig inte ut längre. Även inomhus upplever man rädsla och oro. Sprängningarna runt hörnet hörs och kommer närmre. Stanken från brinnande bilar tränger in i lägenheten.
I det militära undervisades vi mycket om psykologisk krigföring. Fienden vann lättare då ingen trodde att han fanns.
Tron på en god Gud - och hans motståndare, har många i vårt land under lång tid velat förpassa till sagans värld. Det måste kännas skönt för den listige satan att helt kunna jobba utan att finnas. Men - vilket har resultatet av vår icke-tro blivit? Öppna tidningen eller se på tv. Medierna är fyllda av berättelser hur diabolos allt mer och mer lyckas söndra och förstöra.
Finns hjälp och bot för ett land, som håller på att slås sönder? Förhoppningsvis - om viljan finns att ta emot hjälpen.
När vikingarna mötte en tro, som förkunnade omsorg, förtröstan, frid och kärlek - och såg att det fungera, bytte man ut hedendomens hårda liv. Tydligast formulerade sig västgötarna då de skrev: Kristus är främst i vår lag. Så började Sverige byggas på den kristna värdegrunden. Ända till för några årtionden sedan, deklarerades Sverige som ett kristet land. Jag undrar: Vilken är den värdegrunden nu, som vi kan samlas kring för att ena, bygga upp och hela vårt allt mer splittrade land?
Stig Ekelund
Gå till toppen