Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smärtplåster stals från boende

Vid ett flertal tillfällen har fentanylplåster stulits från en vårdtagare på ett av Örkelljungas särskilda boenden. Händelserna är anmälda både till Ivo och till polisen.

Plåstren försvann vid flera tillfällen under september månad, även efter det att det satts på patientens kropp. Därför fick hen inte den smärtlindring som var tänkt och utsattes även för psykisk kränkning och otrygghet. Patienten har reagerat känslomässigt, men har svårt att uttrycka sig och har därför inte kunnat berätta exakt vad som har hänt.
När de försvunna plåstren uppmärksammades försökte man först säkra så att de inte skulle, som man trodde, falla av av misstag och dagliga kontroller infördes. Men då kunde man se tecken som visade på medveten stöld.
Det var i slutet av september som Örkelljunga kommun anmälde händelserna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en allvarlig vårdskada.
Örkelljunga kommuns personalavdelning har också samarbetat med polisen för att utreda hur stölderna har gått till. Socialnämndens ordförande Annika Jönsson (M) har förtroende för att det kan klaras upp.
– Det här är riktigt obehagligt, särskilt för den person som blir drabbad och som inte kan förmedla någonting. Det är också tråkigt när sådant här händer på en arbetsplats och alla blir misstänkta, säger hon.
Fentanylplåster innehåller en syntetisk opioid med en effekt som är många gånger högre än morfin. Det har länge varit känt att de använts av missbrukare för att uppnå ett rus. Lika känt är att det är förenat med stora risker. 2015 rapporterade TT till exempel om fyra unga personer i Nynäshamnstrakten som dött efter att ha missbrukat fentanylplåster.
Gå till toppen