Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två äldreboenden rasar i undersökning

Det är två boenden som står för minskningen av trivseln på Landskronas äldreboenden. Särskilt dramatiskt har förtroendet sjunkit för Attendo Skiftesvägen.

Kassakrokens äldreboende på Parkgatan.Bild: Mikael Anjou
2017 var de boende på Landskronas äldreboenden aningen mer nöjda än på andra håll — enligt Socialstyrelsens årliga brukarundersökning som blev färdig nu i höst.
84 procent av de boende — eller deras anhöriga — svarade att de sammantaget var mycket eller ganska nöjda med sina äldreboenden. Det var två procentenheter mer än såväl Sverige som Skåne i helhet.
Men: sedan dess har andelen nöjda minskat med sju procentenheter i Landskrona, och därmed hamnat under genomsnittet.
Det är framför allt två privat drivna äldreboenden som står för minskningen. Mest dramatisk är skillnaden på Skiftesvägens demensboende, där andelen nöjda sjönk från 57 procent ifjol till 39 procent i år. Attendo driver detta sedan december 2017.
Den andra markanta minskningen gäller Kassakroken, där andelen nöjda sjönk från 69 till 53 procent. Det drivs sedan december 2018 av Förenade Care, och har alltså varit kommunalt merparten av tiden mellan undersökningarna.
– Kassakroken hade inte det bästa resultatet när det var i vår regi heller. Jag tänker att det är en del att göra. Kanske har man inte hunnit göra så stort avtryck på ett år, säger Eva-Lotta Nydahl, Landskrona stads äldreomsorgschef.
– Fast vi bara haft det i tre månader kunde vi inte nonchalera resultatet, säger Cecilia Magnander, verksamhetschef för Kassakrokens äldreboende.
Omställningen från kommunalt till privat menar hon kan vara stor, med nya system och nya riktlinjer. Men hon uppger att den mesta av personalen följt med från det kommunala till Förenade Care.
– Måltidssituationen är där siffrorna har sjunkit mest. I mars fick vi en ny matleverantör, och det har varit en liten inkörningsperiod, säger Cecilia Magnander.
Den nya rutinen innebär bland annat att personalen ska lägga upp och krydda maten, till skillnad från tidigare då allt kom färdigt från kommunala Fröjdenborgs kök.
– Vad vi också ändrat på är att varje våning kan sätta sin egen meny utefter vad de boende där tycker om. Vi har ett kostråd där de boende kan framföra åsikter om vad de tycker om och inte. Men det är svårt att tillgodose alla, säger Cecilia Magnander.
– Sedan har vi trerättersmiddag på lördagar, och vi bjuder på vin. Men vi kommer fortsätta att jobba med matsituationerna.
Enligt Cecilia Magnander har man också jobbat med hur personalen bemöter de boende:
– Bemötande ska man alltid jobba med oavsett om man har bra eller dåligt resultat i undersökningarna.
Av Socialstyrelsens undersökning kan man inte dra slutsatsen att privat är sämre. I topp ligger nämligen Segergatans äldreboende, drivet av Attendo från starten 2011, sedan i fjol av Förenade Care. Segergatan delar förstaplatsen med Solbacken och Rönngården.

Topplistan bland äldreboendena – enligt de boende

Svaren i diagrammet kommer från Socialstyrelsens brukarundersökning i mars–maj 2019. Föregående enkät fylldes i maj 2018.
I siffran ingår de som svarade ”mycket nöjd” eller ”ganska nöjd” på frågan om vad de tycker sammantaget om sitt äldreboende. De två siffrorna är sammanslagna av integritetsskäl.
I Landskrona svarade 169 personer — 57 procent av de boende — på årets undersökning.
Artillerigatans äldreboende — sju lägenheter för de med psykiatrisk diagnos — ingår inte i sammanställningen.
Jämfört med Sverigesnittet har Landskrona halkat efter.
Läs också Så lyftes Rönngårdens äldreboende
Läs också Personal på Skiftesvägen: ”Allt har blivit bättre”
Gå till toppen