Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vägar och järnvägsspår blockeras i Katalonien

Dagen efter att flera katalanska separatistledare fått sina domar fortsätter protesterna i den spanska regionen. Tusentals protesterar utanför myndighetsbyggnader och flera motorvägar har blockerats av demonstranterna.

Kravallpolis och demonstranter drabbar samman utanför den spanska regeringsbyggnaden i Barcelona på tisdagskvällen.Bild: Emilio Morenatti/AP/TT
Kravallpolis har kommenderats ut för att möta protesterna som äger rum på fler platser och i flera städer i Katalonien.
Utöver blockerade vägar, inklusive huvudleden från Barcelona till Frankrike, har järnvägsspår blockerats av demonstranter som protesterar mot måndagens domar.
Då dömde Spaniens högsta domstol flera katalanska separatistledare till mellan 9 och 13 års fängelse för bland annat uppvigling, med motiveringen att de uppmuntrat till oroligheterna under hösten 2017.
En av de dem, Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras som dömts till 13 års fängelse för sin roll i regionens utbrytningsförsök, skriver från fängelset i en mejlintervju med nyhetsbyrån Reuters, att han tror att domarna kommer att stärka separatiströrelsen:
”Vi kommer att fortsätta framåt och aldrig ge upp”.
Junqueras meddelar också att han och flera andra planerar att överklaga domen till Europadomstolen i Strasbourg.
Gå till toppen