Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spanien-spionen: Ramos frånvaro borde påverka

Lasse Jacobsson vet allt som är värt att veta om den spanska landslagsfotbollen just nu. Han silar ned den kunskapen till ett konstaterande: – De har sitt sätt att spela och jag tror att de är väldigt trygga i det spelet, säger han.

Lasse Jacobsson har kartlagt Spanien inför kvällens EM-kval på Friends arena.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Jacobsson är en i staben av medarbetare som förser förbundskaptenen Janne Andersson med informationen om motståndet i EM-kvalet. På smålänningens bord ligger bland annat Spanien, gruppledaren som säkrar EM-spel vid poäng mot Sverige på Friends arena i kväll.
– Jag tror att det är 45 spelare jag har skrivit om sedan kvalet började och det är ju rätt många. Inför den här samlingen tänkte jag att det blir nog inte så många nya att skriva om och så kom det fem till, säger han.
Ändå ser han inte Spanien som speciellt svårt att kartlägga. Trots alla spelare in och ut i förbundskaptenen Robert Morenos elva är de taktiska grundprinciperna desamma.
– Jag har sett dem live mot Norge och Rumänien nu och den enda skillnaden är att de byter spelare, säger han.
Men Jacobsson ser sprickor i den annars så välputsade spanska fasaden – och de finns just nu i försvaret.
– De kommer inte ifrån att de har skadebekymmer på sin vänsterbacksida, med både (José Luis) Gayá och (Jordi) Alba borta. Nu kommer (Juan) Bernat in och är väl ungefär som dem offensivt men kanske inte lika bra defensivt.
Vem som spelar mittback istället för avstängde Sergio Ramos är den svenske matchbevakaren inte lika säker på.
Och:
– Klarar Raúl Albiol en match till rent fysiskt, som kanske inte har spelat så mycket? Jag vet inte, säger Jacobsson.
TT: Vad betyder det att Ramos saknas?
– Det borde ha en betydelse. Han är ju den ende spelare man aldrig byter ut. Han spelar varje match och är lagkapten. Det borde finnas någon sorts betydelse i gruppen. Nu valde han att åka med hit, förstod jag, för att hjälpa till på det sättet.
TT: Har du sett Spanien utan Ramos?
– Nej, det har jag inte. Jag tror att det var i en träningsmatch för ett och ett halvt år sedan som han inte spelade.
Annars byts det gärna friskt.
– De byter mellan fem till nio spelare mellan match ett och två (under kvalomgångarna) och frågan är om de gör det nu. Om de tycker att de har den bredden. Daniel Carvajal och Jesús Navas har spelat varannan match och det är väl troligt att de byter, säger Jacobsson.
I så fall spelar Carvajal, med klubbadress Real Madrid, högerback mot Sverige eftersom Navas spelade mot Norge.
Jacobsson var förstås på plats på Ullevål i lördags.
– Norge hade vissa omställningsfaser som vi kanske också kan använda. Vi blev lite låga i Spanien (0–3 i Madrid i juni). Hur vi hanterar situationen när vi vinner boll är en sak vi har tittat på. Vi hade lägen därnere, men valde inte rätt alternativ.
TT: Är det skillnad på Spanien hemma och Spanien borta?
– Nej, de försöker spela sig igenom och har ytterbackar som kommer in i assistytor. Där ser du ingen skillnad. Sedan får du en otrolig kick och lyfts fram av 70 000 på Santiago Bernabéu. Man kan också säga att det är som en golfgreen där. Det är det inte här. Det har nog också en viss betydelse. Planen släpper mer här och det är nog mer till Spaniens nackdel.
John Guidetti, landslagsanfallaren som till vardags tillhör Alavés i spanska ligan, ser möjligheter i kväll.
– De är inte oövervinnliga om man vågar gå upp och köra lite man-man, pressa högt, försöka vinna bollen högt. Vilket lag som helst är svårt att göra mål på om de har elva man bakom bollen.
– Om vi hela tiden är långt nere, ger dem mycket boll och låter dem göra det de är bra på, då är de bra på att bryta ner lag. Men om du vågar stå upp, vågar spela och du ger dig chansen…
– Självklart kan du förlora med 0–4 men du kan samtidigt vinna matchen. Det är konceptet jag tror på, säger Guidetti.
EM-kvalet på Friends arena har avspark 20.45.
Gå till toppen