Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbolag bygger ny stor logistikanläggning i Helsingborg

Storsatsningarna på logistik i Helsingborg fortsätter. Nya bolaget SLP köper ett betydande markområde på Väla södra, för att uppföra en anläggning som ska stå klar i början av 2021.

Helsingborg är sedan länge en stor logistikstad. Investeringarna fortsätter. Nu vill en ny spelare ta plats på planen. Malmöbaserade SLP, Swedish logistic property, ska förvärva ett närmare 29 000 kvadratmeter stort område på Väla södra.
Tanken är att uppföra en lager- och logistikfastighet här och hyra ut. Fastighetsbolaget ska inte driva lager eller logistikverksamhet i egen regi.
"Vi tror att det finns plats för en aktör till när det gäller logistikfastigheter", säger Peter Strand, styrelseordförande i SLP.Bild: Lars Brundin
För marken får SLP betala 16 miljoner kronor till Helsingborgs stad, kommunstyrelsen klubbade affären i förra veckan. Hur stor investeringen i övrigt blir vill Peter Strand, styrelseordförande i bolaget, ännu inte gå ut med.
– Det beror till en del på vilken kund som tar de sista ytorna i anspråk, så det får jag återkomma med. Men det är klart att det är en stor investering, säger han.
Fastighetsbolaget kom igång i mars i år. Men huvudägarna – Erik Selin, Mikael Hoffmann, Greg Dingizian och Peter Strand – har lång erfarenhet från fastighetsbranschen. Senast från Victoria Park som ägde hyresfastigheter i så kallade miljonprogramsområden, ett bolag de har sålt.
SLP har växt snabbt. Bolaget äger idag ett tiotal fastigheter från Vellinge i söder till Nässjö i norr och mer ska det bli, är tanken.
– Vi har två ben att stå på. Det ena är att köpa äldre fastigheter i områden som typ Berga i Helsingborg, mindre objekt i väletablerade områden för att försöka förädla dem, kanske bygga ut där det är möjligt. Det andra är att försöka komma över byggbar mark och satsa på nyproduktion. Tidigare i år kom vi i mål med ett markområde i Malmö, nästa steg blir Helsingborg.
Enligt Peter Strand är konkurrensen hårdare om mark för nyproduktion i attraktiva lägen än när det gäller att köpa äldre fastigheter.
I hela västra Skåne, inte minst Ängelholm, Helsingborg och Landskrona, sker stora investeringar i logistik.
Hur många anläggningar finns det egentligen plats för?
– Det här är porten in till Sverige och Helsingborg, där E4 och E6 korsas, är ett extremt intressant läge. Och vi ser hur ändrade konsumtionsmönster påverkar både handeln samt lager och distribution.
Många bedömare talar om en stundande lågkonjunktur, men Peter Strand ser framtiden an med tillförsikt.
– Vi tror att utvecklingen när det gäller logistik ändå kommer att fortsätta. Dessutom har vi delägare varit med förr. Det går upp och det går ner, men har man en långsiktighet och ett bra erbjudande går det att etablera sig på marknaden.
Hur stora vill ni bli?
– Vi har inget mål att köpa för x antal miljarder eller bli noterade om si eller så många år. När vi hittar vettiga affärer försöker vi genomföra dem. Vi tror att det finns plats för en en aktör till, säger Peter Strand.
Gå till toppen