Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialchef i Båstad har sagt upp sig efter larmrapporten

Chefen för individ och familj, IOF, i Båstad har sagt upp sig i kölvattnet av larmrapporten om missförhållanden på enheten för barn och unga.

I samband med utbildningsnämndens sammanträde på tisdagseftermiddagen blev politikerna informerade om att IOF-chefen valt att avsluta sin tjänst på Båstads kommun.
– Jag kan bara säga att jag och HR-chefen träffade henne i går, hon har varit på semester i den initiala fasen av detta. När vi drog vad som hänt och vad vi gjort avseende lex Sarah-anmälningar och annat så fattade hon beslutet om att säga upp sig på egen begäran, säger bildningschef Henrik Andersson.
Uppsägningen kommer i kölvattnet av den larmrapport om missförhållanden på enheten för barn och unga där det pekas på allvarliga brister. Rapporten avslutas med en lex Sarah-del med nio ärenden där barn och unga kan ha kommit till skada.
En rapport som av någon anledning blev liggande från slutet av juni fram till förra veckan.
– Rapporten är skriven inne på förvaltningen den 26 juni. Men jag fick den i min hand först den 8 oktober efter att en visselblåsare hört av sig. Den uppgift jag fått är att rapporten är överlämnad till IOF-chefen i nära anslutning till det datum som den är daterad, alltså den 26 juni, säger utbildningsnämndens ordförande Thomas Nerd (S).
Thomas Nerd säger sig ha träffat IOF-chefen en gång i månaden och ska ha ställt många frågor om hur arbetet fungerar.
– Det jag kanske kan kritiseras för är att jag inte ställer den exakta frågan. För det är ingen som nämner för mig att det finns en rapport som kom i slutet av juni månad som ligger här på mitt skrivbord. Det är förfärligt. Jag har som ordförande rätt till den här informationen, säger han.
Thomas Nerd säger sig också fortsatt ha förtroende för bildningschef Henrik Andersson.
– När jag fick rapporten visade jag den för honom och frågade om han sett den. Han tittade på den och svarade att han kände till enstaka uppgifter i den, men att han aldrig sett rapporten som den ser ut nu. Det litar jag på, säger han.
Utbildningsnämnden beslutade enhälligt att lämna larmrapporten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och att anmäla de nio Lex Sarah-ärendena.
Flera ledamöter ville veta hur rapporten kunnat bli liggande. Henrik Andersson hade inget svar på det.
– Varför den inte kommit vidare till mig och nämnden är det som utredningen måste tydliggöra, säger han.
En fråga om bristerna även skulle kunna finnas inom fler områden än för barn och unga dök också upp.
– Vi genomlyser hela individ och familj. Även vuxensidan, säger Henrik Andersson.
Ett par kommuner har erbjudit juridisk hjälp om kommunen skulle behöva det. Båstads kommun har för avsikt att ta in en socionom som tittar på ärendena i detalj.
Tidningen har sökt IOF-chefen för en kommentar. Hon hänvisade på tisdagen samtal till Henrik Andersson.
Verksamhetsutvecklare Magnus Andersson går nu in som tillförordnad chef för individ och familj.
Vi tar gärna emot tips. Tipsa säkert genom att använda denna länk.
Gå till toppen