Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenska Akademien utreder Nobelbusringning

Den irländska författaren John Banville trodde under en dryg halvtimme att han blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.
Nu vill Svenska Akademien gå till botten med busringningen, som skedde strax innan priset offentliggjordes i förra veckan, rapporterar Kulturnytt.
– Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här, säger ständige sekreteraren Mats Malm till Kulturnytt.
Det var under torsdagen, på dagen för tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur, som den irländska författaren blev uppringd av en person som utgav sig för att vara Mats Malm. Personen berättade att Banville hade blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.
En kvart senare ringde samma person upp Banville och talade in ett meddelande på telefonsvararen, där han förklarade att beslutet hade ändrats i sista stund.
– Jag trodde på det. Samtalet kom från Stockholm, varför skulle jag inte tro på det? sade Banville till Irish Times.
Gå till toppen